Cihaner, internete düşen ses kayıtlarındaki gibi tahliye edildi

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 18 Haziran 2010 14:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yargıtay 11. Ceza Dairesi, Ergenekon'un Erzincan ayağıyla ilgili davanın tutuklu sanıklarından Başsavcı İlhan Cihaner'i kurtarma operasyonunu anlatan ses kaydıyla birebir örtüşen bir karara imza attı. Daire, Cihaner'in Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde 'Ergenekon terör örgütüne üye olmak' suçlamasıyla yargılandığı dava ile 'Görevi kötüye kullanma, evrakta sahtecilik ve imar kirliliğine neden olmak' iddialarıyla yargılandığı davanın birleştirilmesine karar verdi. Daire ayrıca, Yargıtay Cumhuriyet Savcısı'nın talebi doğrultusunda birleştirme kararının ardından her iki davada tutuklu tüm sanıkların tahliyelerini kararlaştırdı.

CİHANER SALONA GİRERKEN AYAĞA KALKANLAR OLDU

Cihaner'in yargılanmasına Yargıtay 11. Ceza Dairesi'nde devam edildi. İzleyicilerin çok olması sebebiyle dava Yargıtay Konferans Salonu'nda görüldü. Duruşma başlamadan önce Daire Başkanı Ersan Ülker, Cihaner içeri alınırken alkış yapılmaması konusunda izleyicileri uyardı.

İlhan Cihaner içeri alınırken salondaki bir grup, ayağa kalktı ve diğer kalkmayan izleyicileri de kalkmaları yönünde uyardı. Fakat bir grup dışında Cihaner için ayağa kalkan olmadı. Heyet değişikliği olması nedeniyle geçen duruşmanın tutanaklarının okunduğunu dile getiren Başkan Ülker, tanık Ulaş Yılmaz için yazılan yazıya bir cevap gelmediğini söyledi.

AVUKATLARIN VERDİĞİ DURUŞMA ÖRNEKLERİNE GÖRE KARAR VERİLDİ

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen demokrasiye komplo planı davası ile Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen Cihaner'in yargılandığı dava dosyasının CD'lerinin kağıt ortamına aktarıldığını ve incelendiğini dile getiren Ülker, duruşma safahatına ilişkin tutanakların olmadığını ve Cihaner'in avukatlarının verdiği örnek tutanaklardan inceleme yapıldığını kaydetti.

Cihaner ve avukatı Turgut Kazan, iki davanın birleştirilmesi konusunda taleplerini tekrarladı. Yargıtay Cumhuriyet Savcısı, birleştirme kararını mahkemenin takdirine bıraktı. Ülker, Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen 'Ergenekon terör örgütüne üye olmak' suçlamasıyla aralarında İlhan Cihaner ve Saldıray Berk'in de bulunduğu sanıkların yargılandığı dava dosyası ile Yargıtay 11. Ceza Dairesi'ndeki dava dosyasının birleştirilmesine oy birliği ile karar verildiğini açıkladı. İki dava arasında şahsi ve fiili irtibat bulunduğunu belirtti.

SAVCI AVUKATLARI BEKLEMEDEN TAHLİYE TALEP ETTİ

Ülker, Cihaner'in Erzurum'daki suçlamalarla ilgili yargılamanın "Görevi kötüye kullanma, evrakta sahtecilik ve imar kirliliğine neden olmak" iddiaları üzerinden yapılacağını ifade etti. Yargıtay Cumhuriyet Savcısı ise Cihaner'in avukatlarından önce birleştirme kararının ardından her iki davada tutuklu bulunan tüm sanıkların tahliyesini talep etti.

Duruşmaya kısa bir ara veren Ülker, Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki davada tutuklanan İlhan Cihaner, Recep Gençoğlu, Nedim Ersan, Ersin Erkut, Murat Yıldız, Sabri Barkın İnce, Kıvılcım Üstel, Şenol Bozkurt, Şinasi Demir ve Orhan Esirgen hakkında, isnat edilen suçlamaların tutuklama için tek başına yeterli olup olmayacağı gözetilmeden tutuklama kararı verildiğini ileri sürdü.

Dosyadaki hukuki bulgu ve belgeler gereği koşulları oluşmayan tutuklama kararının kaldırıldığını ve sanıkların koşulsuz tahliyelerine karar verildiğini açıklayan Ülker, tüm sanıkların derhal salıverilmeleri için Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'na yazı yazılmasına ve sanıklar hakkında adlî kontrol uygulanmasına gerek olmadığını ifade etti. Bu kararın ardından salondaki izleyiciler kararı alkışladı.

ERZURUM'DAKİ MAHKEME HEYETİ HAKKINDA SUÇ DUYURUSU

Yargıtay 11. Ceza Dairesi, yargılama sürecinde Cihaner'in Erzurum'da yargılandığı dava dosyasını göndermeyen Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesi sorumluları hakkında da yasal gereğinin yapılması için Erzurum Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunulmasını kararlaştırdı.

Daire, İstanbul'a gönderilen 'terör örgütü' davasının dosyasının özel kurye ile Yargıtay'a gönderilmesine, ayrıca dosyayı talimata rağmen Yargıtay'a göndermeyen Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı ve heyeti hakkında Adalet Bakanlığı'nın kararı beklenmeksizin suç duyurusunda bulunulmasına, işlem yapılması için Erzurum Cumhuriyet Başsavcılığı'na yazı yazılmasına karar verdi.

SES KAYDINDA CİHANER'İ KURTARMA PLANI ANLATILIYORDU

İki Yargıtay üyesinin internete düşen ses kaydı, Ergenekon'un Erzincan ayağıyla ilgili davanın tutuklu sanıklarından Başsavcı İlhan Cihaner'i kurtarmak için yapılan planı gözler önüne seriyordu. İddialara göre, skandal konuşma Yargıtay 8. Daire üyesi Hamdi Yaver Aktan ile 10. Hukuk Dairesi üyesi Fatih Arkan arasında geçiyordu. Aktan olduğu ileri sürülen kişi, Yargıtay üyelerinden bazılarını 'korkaklıkla' suçluyordu. Yargıtay 11. Ceza Dairesi'nin dosyayı kuryeyle istediğini anlatıp, 'tüm sanıkları tahliye edeceğini' söylüyordu. Kararı verecek olan Daire Başkanı Ersan Ülker'e de Yargıtay Başkanlığı'nı vaat ettiğini şöyle vurguluyordu: "Ersan Ülker'e dedim: Bunu yaparsan Yargıtay başkanısın. Üç tane adaysınız Abdurrahman Yalçınkaya, Kadir Özbek ve sen. Hepsine söyledim. Bunu yapan geçer."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber