Lojmandan çıkmayan personelden 4 kat fazla kira alınacak

Haber Giriş : 27 Şubat 2005 10:37, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kiraları son yıllarda önemli oranda artırılan kamu lojmanları cazibesini sürdürmeye devam ediyor.

İçişleri Bakanlığı, oturma süresi dolduğu halde lojmanını boşaltmayan personeline ağır yaptırımlar getirdi. Bakanlık, bu mensuplarından, Şubat 2005 itibarıyla kirayı yüzde 400 oranında zamlı tahsil edilecek.

Maliye Bakanlığı'nın 2005 yılı tebliğine göre kaloriferli, 100 metrekare, elektrik, su, yakıt ve apartman giderleri dahil bir kamu konutunun aylık kirası 264 milyon lira oldu. Aynı şartlar altında bir evin aylık giderinin yaklaşık 500 milyon lira olması devlet lojmanlarını hâlâ cazip kılıyor. Maliye Bakanlığı, 1999 yılında, konutta oturma süresi dolduğu halde tahliye etmeyenlerden kira bedelinin yüzde 100 zamlı alınabileceğini belirlemiş. Buradan hareket eden İçişleri Bakanlığı, personelini lojmandan çıkaramayınca ağır yaptırımlar belirledi. Buna göre, lojmanı boşaltmayan kamu çalışanları yüzde 400 oranında fazla kira ile karşı karşıya kalacak. Bu da 250 milyon lira kirası olan bir lojman için 1 milyar lira tahsil edilmesi anlamına geliyor. İçişleri Bakanlığı, aldığı bu kararı bağlı bulunan tüm birimlere bildirdi. Maliye Bakanlığı, kamu lojmanlarının aylık kiralarını, 15 Ocak 2005'ten geçerli olmak üzere ortalama yüzde 5 oranında artırmıştı. Lojman kiralarına 17 Temmuz 2005'te yapılacak yüzde 5'lik zam sonrası, bu yıl kira artışı toplam yüzde 10,3'ü bulacak. Maliye'nin kamu lojmanları için bu yılın ilk altı ayı için belirlediği ücretler şöyle:

Kalorifersiz konutların metrekaresi 1,03 YTL, kaloriferli konutların 1,35 YTL.

Kaloriferci, kapıcı ya da her ikisinin de kamu kurumu ve kuruluşlarınca karşılandığı konutların kira bedeline yapılacak ilave; metrekare fiyatı 0,12 YTL.

Elektrik ve su sayacının her ikisinin de ayrılmasının mümkün olmaması halinde kira bedeline yapılacak ilave, metrekare başına 0,56 YTL.

Yakıtı kurum tarafından tedarik edilen konutlarda, her bir metrekare için 0,56 YTL tahsil edilecek.

Yakıtı kurumlarca tedarik edilen kamu konutlarında, ortak kullanım alanlarındaki giderlerin zorunlu nedenlerle kurumlarca karşılanıyor olması halinde, ek olarak metrekare başına 0,05 YTL alınacak

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber