Sayıştay için kavga başlıyor

Haber Giriş : 27 Şubat 2005 10:49, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

AKP, Sayıştay başkan ve üye seçimlerinde değişiklikler öngören yasa teklifi hazırladı. Teklif ile seçimlerde Sayıştay Genel Kurulu devre dışı kalacak. CHP 'Denetim siyasallaşacak' diyor

Sayıştay'ı siyasi etki altına almaya çalışmakla suçlanan AKP, Sayıştay başkan ve üye seçimlerinde köklü değişiklikler öngören yasa teklifi hazırladı. Seçimlerde Sayıştay Genel Kurulu devre dışı bırakılırken CHP, 'denetim organlarının siyasallaştırılacağı' gerekçesiyle buna karşı çıkıyor.
Sayıştay'ın boş bulunan sekiz üyesini belirleyen seçimleri Meclis'te bir yıl gecikme ile geçen hafta yaptıran AKP, ana muhalefet partisi CHP'nin sert eleştirilerine hedef oluyor. CHP, AKP'ye yakın isimlerin yönetime getirilebilmesi için bu yola başvurulduğunu savunuyor. Tartışma ısınırken, AKP kurumun oluşumuyla ilgili köklü değişiklikler getiren yeni bir yasa çıkarmak için kolları sıvadı.

Hükümet, sayıştay ile ilgili değişiklikleri hükümet tasarısı yerine, parti grubunun hazırladığı bir yasa teklifiyle yapma yolunu seçti. AKP grup başkanvekilleri yeni Sayıştay Kanunu teklifini önceki gün TBMM Başkanlığı'na verdi. 576 yeni kadro ihdası öngörüp, 21 kadroyu da iptal eden teklifte şu düzenlemeler yer aldı:

Sayıştay üyeliği seçiminde Sayıştay Genel Kurulu devre dışı bırakılıyor. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu, her boş üyelik için üç aday belirleyip TBMM Genel Kurulu'na sunacak. Mevcut yasaya göre her boş üyelik için Sayıştay Genel Kurulu dört aday belirleyerek komisyona sunuyordu..

Sayıştay Başkanı Meclis Genel Kurulu'nca, Plan ve Bütçe Komisyonu tarafından belirlenecek iki aday arasından gizli oyla seçilecek.

Başkanın görev süresi azalıyor: Mevcut kanunda yedi yıl olan Sayıştay başkanının görev süresi dört yıla inecek. Bir kişi en fazla iki kez başkan seçilebilecek. Sayıştay üyelik seçimleri de Genel Kurul'da gizli oyla yapılacak

Sayıştay, uluslararası genel kabul görmüş denetim standartlarına uygun denetim yapabilecek. Hazırladığı raporları zamanında ve belli bir prosedür dahilinde TBMM'ye ve kamuoyuna sunacak.

CHP ise yeni düzenlemeye karşı. Komisyonun CHP'li üyesi Ali Kemal Kumkumoğlu, AKP'nin amacının denetimlerle ilgili bağımsız kurumların üyelerini siyasallaştırmak olduğunu savundu.

Kumkumoğlu şöyle devam etti: "Türkiye'deki hiçbir denetim iktidar uygulamalarıyla ilgili olmayacaktır. Böyle bir Sayıştay düzenlemesinin tek anlamı budur. Bu bir operasyon. Her türlü bağımsız işlemesi gereken kurumu siyasi iktidarın emrine vermeye, onun talimatlarıyla işler hale getirmeye dönük bir operasyon."

radikal

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber