Belediyeler uymadı; hijyen yönetmeliği ertelendi

Haber Giriş : 27 Şubat 2005 14:06, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Balık satış yerlerinin, Avrupa Birliği'ndeki sağlık, hijyen ve kalite standartlarına uygun hale getirilmesini öngören yönetmeliğin yürürlük tarihi, belediyeler hiçbir çalışma yapmayınca, gelecek yıl sonuna ertelendi.

Edinilen bilgiye göre, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın, en kolay bozulabilen gıdalardan biri olan balığın daha sağlıklı şartlarda sevkıyatı ve pazarlanması amacıyla AB direktiflerine uygun olarak 2002 yılında çıkardığı "Su Ürünleri Toptan ve Perakende Satış Yerleri Yönetmeliği"ne, 2 yıl süre tanınmasına karşın hiçbir belediye uyum sağlamadı. Bunun üzerine bakanlık, 19 Haziran 2004'te yürürlükte olması gereken yönetmeliği, 1 Eylül 2006'ya kadar erteledi.

Bakanlığın tespitlerine göre, Türkiye'de, başta Ankara ve İstanbul olmak üzere toptan balık hallerinin hiçbiri çıkarılan mevzuata uymuyor. Dolayısıyla buralar, satılan ürünlerin sağlık ve hijyeninin sağlanması açısından önemli riskler oluşturuyor. Birçok toptancı balık hali, halen baraka görünümünde.

Yönetmeliğin açıkta ve seyyar balık satışını yasaklamasına karşın, halen açıkta, üzerine tekrar tekrar kullanılan sular dökülerek tablalarda veya seyyar arabalarda balık satışı devam ediyor.

Balık hallerinin bu durumu, zaman zaman AB'ye ihracatta da sorun çıkarıyor. AB, özellikle İstanbul Balıkçı Hali'nin ve bazı balık işleme yerlerinin durumu nedeniyle, önceki yıllarda balık ve bazı çift çanaklı su ürünlerinin ithalatını durdurmuştu. Halen, AB'den onay alan bazı işletmeler AB'ye ihracat yapabiliyor.

Bakanlık yetkilileri, toptancı balık hali kurmanın, özellikle büyük belediyeler için çok önemli bir kaynak maliyeti gerektirmemesine karşın, belediyelerin bu konuda duyarsız davrandığına işaret etti.

Bakanlığın su ürünleri sektörünün AB'ye uyumu amacıyla yürüttüğü ve 2006 yılında sona erecek proje kapsamında, AB'den sağlanacak mali ve teknik destek ile AB kriterlerine uygun bir toptancı balık hali modeli oluşturulması öngörülüyor. Bu modelin, yine aynı destek ile balığın fazla miktarda işlem gördüğü illerden birinde, Ankara veya Samsun'da uygulanması da planlanıyor.

TNN

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber