Vergide denetlenecek mükellefi müfettiş değil bilgisayar seçecek

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 22 Haziran 2010 08:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Nuray BABACAN

Hükümet, TBMM tatile girmeden önce yasalaştırmayı planladığı vergi torba yasa tasarısında bir dizi değişiklik yaptı. IMF'nin isteği üzerine Gelirler İdaresi Başkanlığı'na (GİB) tanınan yarı özerk yapı, değiştiriliyor. ?Vergi İnceleme ve Denetim Koordinasyon Kurulu Başkanı? Maliye Bakanı olacak. Vergi denetimi için mükellef seçimini müfettişler değil, bilgisayar yapacak.

Gelir Vergisi Kanunu ile bazı kanunlarda değişiklik öngören ?torba tasarının? Plan ve Bütçe Komisyonu'ndaki görüşmeleri bu hafta tamamlanacak. Tasarı, Maliye Bakanlığı'nda hazırlanana kıyasla oldukça değişecek. Tasarı, geçen hafta, TBMM'ye gönderilen ve hurda araç affının süresini uzatılması gibi düzenlemeler içeren bir başka torba teklifle birleştirilecek.

Başkan Maliye Bakanı

Bu işlem yapılırken, Gelirler İdaresi Başkanlığı'na (GİB) yarı bağımsız bir yapı sağlayacak düzenlemelerden geri adım atılacak. Tasarıda, ?Vergi İnceleme ve Denetim Koordinasyon Kurulu? Başkanlığı Gelirler İdaresi Başkanına verilirken, yeni düzenleme ile başkan Maliye Bakanı olacak. Vergi incelemelerinin bakanlık düzeyinde, ?Vergi İnceleme ve Denetim Koordinasyon Kurulu?nca hazırlanacak tek bir plan dahilinde yürütülecek. Mükelleflere yönelik vergi denetiminin yapısı da mükelleflerin lehine değiştiriliyor. Denetim çalışmasında mükellef seçme yetkisi, müfettişlerde olmayacak. Bilgisayar sistemi ile ?karlılık oranı sektör ortalamasının üzerinde olan firmalar? gibi talimatlarla tarama yapılacak.

Maliye, ?görüş'ten ücret istemeyecek

YAPILAN başka bir düzeleme de kamuoyunun tepkisini çeken, ?Maliye'den ücret karşılığı görüş alınması? maddesinde yapılıyor. Tasarıda, Vergi Usul Kanunu'na tabii şirketlerin, vergi durumları konusunda ve tereddüt ettikleri konularda Maliye Bakanlığı ve Bakanlığın yetkili kıldığı makamlardan izahat istemeleri karşılığında 200 lira ile 2 bin lira arasında değişin miktarlarda harç yatırmalarının zorunlu olacağı öngörülüyordu. Tepki çeken bu düzenlemeden vazgeçildi. Maliye Bakanlığı'ndan görüş sormak yine ücretsiz olacak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber