Diş protezinde metalsiz dönem

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 29 Haziran 2010 23:32, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Erken yaşlarda gerekli özenin gösterilmemesi sebebiyle kaybedilen dişlerin yerini metalsiz protezler alıyor. Yeditepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ender Kazakoğlu, diş protezlerinde metalin yerini porselen ve zirkonyanın aldığını söyledi.

Bursa'da düzenlenen 17. Uluslararası Diş Hekimliği Kongresi'nde bir bildiri sunan Prof. Dr. Ender Kazazoğlu, sabit protezler ve kaplamalar konusunda gelinen son nokta hakkında bilgi verdi. Eskiden dişlerini kaybedenler için metal protez yaptıklarını kaydeden Kazazoğlu, "Metal kaplamalardan önce de plastik kaplamalar kullanılıyordu. 1970'lerde üzerinde porselen işlemeleri başladı. Ama artık günümüzde metalsiz porselenler kullanıyoruz." dedi.

Diş protezinde gelinen noktanın hem hasta hem de hekimler için olumlu sonuçlar verdiğini anlatan Ender Kazazoğlu şöyle konuştu: "Bilim duran statik bir konu değil, devamlı gelişiyor. Daha iyi yöne doğru ilerliyor. Bu yeni sistemlerde eskiye göre başta biz diş hekimleri olmak üzere, hastalara da büyük avantajlar sunuyor. Daha transparan oldukları ve ışığı daha çok geçirdikleri için kullanışlı olup, daha estetik görünüyor. İyi bir elden çıkmışsa doğal dişten ayırt edilmesi çok zor oluyor. Bu ancak profesyonel göz tarafından ayırt edilebilir. Hatta bu da bazen yetersiz kalabilir ve doğal dişten ayırmakta zorlanabilir."

Metalsiz porselen ve son dönemde yaygınlaşan zirkonyanın dişte görüntü ve form olarak çok daha iyi sonuç verdiğini anlatan Kazazoğlu, "Eski sistemlerde metal kullandığımız için o metalin verdiği koyu rengi saklayamıyorduk. Bunun için bazı boyalar kullanıyorduk. Bu defada boyalar estetiği bozuyordu. Bu nedenle çok iyi bir diş rengi yapamıyorduk. Ama bu gün kullandığımız metalsiz porselenler bize bu fırsatı veriyor. Çok iyi bir diş yapma fırsatı buluyoruz." diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber