TSK'da köklü değişim

Haber Giriş : 28 Şubat 2005 17:22, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Askerin 'olumsuz imajı' silme adımı

Genelkurmay Başkanlığı, Türk Silahlı Kuvvetleri'ni yeniden yapılanma çalışmaları kapsamında, 'Andıç' tartışmalarıyla gündeme gelen psikolojik harekat birimlerini kapattı.

Kararı, bizzat Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök verdi. Gerekçe ise, psikolojik harekat birimlerinin 'olumsuz imaj ve tedirginlik' yaratması. Psikolojik harekat dairelerinin yerine ise, 'bilgi destek birimleri' kuruldu.

Türk Silahlı Kuvvetleri'ndeki yeniden yapılanma çalışmaları sürüyor. Genelkurmay Başkanlığı, önemli bir karar vererek, psikoloji harekat şubelerini kapattı. Karar, psikolojik harekat deyiminin ?olumsuz imaj ve tedirginlik yarattığı gerekçesiyle' alındı. Karar alınırken yapılan değerlendirmeler sırasında, psikolojik harekat teriminin, kamuoyunda bir dizi olumsuz iddiaya konu yapıldığı ve bu nedenle yanlış anlamalara neden olduğu görüşü ağırlık kazandı. Orgeneral Hilmi Özkök, psikolojik harekat birimlerine yönelik olumsuz imajın da giderilmesi için aldığı kararda, orduda bu amaçla yeni yapılanmaya gidilmesini de istedi.

Bilgi destek birimleri kuruldu

Askeri birliklerde istihbarat şubeleri içinde yer alan psikolojik harekat birimleri yeniden düzenlenerek, bilgi destek adında birimler kuruldu. Genelkurmay İstihbarat Başkanlığı bünyesindeki Psikolojik Harekat Daire Başkanlığı'nın ismi de, Bilgi Destek Daire Başkanlığı' olarak değiştirildi. Yeni yapılanmaya gidilirken, Avrupa'daki ordularda benzer amaçla kurulan birimlerin isimleri ve çalışma yöntemleri de gözden geçirildi.

Dünyadaki bütün orduların bünyesinde bulunan psikolojik harekat şubeleri, Türk kamuoyunda 28 şubat süreci sonrasında eleştirilere hedef oldu. ?Andıç' gibi bazı çalışmalar nedeniyle de gündeme gelen psikolojik harekat biriminin askeri terminolojide, düşman ülkede savaş sırasında söylentiler yayarak, propagandalar yaparak karışıklık yaratmak ve düşmanın da benzer çalışmalarına karşı koymak olarak tanımlanıyor.

?ANDIÇ' OLAYI

'Andıç' belgelerinde PKK'lı Şemdin Sakık'ın ifadelerinin bazı siyasiler ve gazetecilerin saygınlığının azaltılması ve terör örgütüne destek sağladıkları yönünde kamuoyu oluşturulması yönünde kullanılması talimatına yer verilmişti. O dönemde milletvekili olan Nazlı Ilıcak iddiaları soru önergesiyle TBMM'ye taşımıştı.

cnntürk

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber