Tapu çalışanları hayal kırıklığına uğradı

Haber Giriş : 28 Şubat 2005 20:14, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Tapu Kadastro'da Kriz

Internet sitenizi beğenerek ve ilgiyle takip etmekteyiz. Bu nedenle, Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü çalışanlarının sorunlarını dile getirmenizi bekliyor, ilgi ve alakanız için şimdiden teşekkür ediyoruz. Konuya ilişkin bazı bilgi ve belgeler de ektedir.

Bu hafta meclis gündemine gelen Kadastro Kanununda değişiklik öngören yasa tasarısında özlük haklarına ilişkin getirilen hüküm ALDATMACA VE GÖZ BOYAMADIR.

3402 sayılı Kadastro Kanununun 3 üncü maddesinin son fıkrası, "Kadastro komisyonlarında veya kadastro hizmetlerinde görevli personele, arazide fiilen çalıştıkları sürelere münhasır olmak üzere, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nda yer alan 1 inci derecenin son kademesi gösterge rakamının (ek gösterge dahil), bütçe kanunlarında Devlet memurları maaşı için belirlenen katsayı ile çarpımı sonucu bulunacak miktarın yarısını aşmamak üzere, her yıl Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün teklifi ve bağlı olduğu Bakanlığın onayı ile hizmetin ağırlığı ve sorumluluğuna göre tespit edilecek miktarda aylık ödenek ayrıca ödenir." hükmündeydi.

Kanunda yapılan değişiklik sonucu bu hüküm; "Kadastro komisyonlarında veya kadastro hizmetlerinde görevli personele, arazide fiilen çalıştıkları sürelere münhasır olmak üzere, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununda yer alan en yüksek devlet memurunun gösterge rakamının (Ek gösterge dahil), bütçe kanunlarında Devlet memurları maaşı için belirlenen katsayı ile çarpımı sonucu bulunacak miktarın yarısını aşmamak üzere, her yıl Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün teklifi ve bağlı olduğu bakanlığın onayı ile hizmetin ağırlığı ve sorumluluğuna göre tespit edilecek miktarda aylık ödenek ayrıca ödenir." haline getirilmiştir.

Bu yasada yer alan ve internet sitenizde duyurulan hükmün (tasarının 2 nci maddesi) eski (değiştirdiği) hüküm (3402 Sayılı Yasanın 3 üncümaddesi) ile HİÇBİR FARKI YOKTUR. Sadece, "en yüksek devlet memuru gösterge rakamının yarısını aşmamak üzere" ibaresi eklenmiştir. Ancak, eski yasada böyle bir sınırlama zaten yoktu. Böyle bir ödeme zaten yapılabilecekti.

Yapılan düzenleme ile sadece kadastro çalışanlarına (tapu çalışanları yok), arazide çalıştıkları sürelere münhasır olmak üzere, eğer Bakanlıkça onaylanırsa çalışma bölgelerine göre (30 gün bilfiil çalışması halinde) 128 ila 160 YTL yi bulmayacak oranlarda arazi tazminatı ödenecektir. Eski uygulamada, çalışma bölgelerine göre zaten 50 ila 63 YTL ödeme yapılmaktaydı. Bu nedenle, yapılan artış göz boyamadır. Halbuki, Kanunun önceki hükmüne göre şimdi düzenlenen şekliyle ödeme yapılmasına engel hiçbir sınırlama yoktu. Genel Müdürlükçe her sene Kadastro Müdürünün gösterge rakamı dikkate alınarak ödeme yapılacak şekilde Bakanlık oluru alnıyordu. istenecek olsa en yüksek devlet memuru gösterge rakamı da dikkate alınabilirdi. Yine, diğer kamu kurum ve kuruluşlarına yapılmakta olan ek ödemeler hiçbir vergiye tabi tutulmamakta iken, kadastro çalışanlarına yapılacak ödemeler vergiye tabidir.

En önemlisi de, tapu çalışanlarına ise halen hiçbir ek ödeme yapılmamaktadır.

Kamu görevlileri arasında sefilleri oynayan tapu ve kadastro çalışanlarının aylıklarında iyileştirme yapılması; tüm Tapu-Kadastro çalışanlarınca umutla beklenmekteydi. Kurumda çalışan 14.000'i aşkın personel, yaklaşık 2.5 yıldır bu yasada değişiklik yapılmasını ve özlük haklarının düzeltilmesini bekliyordu.

3402 Sayılı Kanunda Değişiklik Yapan Tasarı, Meclis'te görüşülürken CHP Balıkesir Milletvekili Orhan SÜR, CHP İzmir Milletvekili Erdal Karademir ve arkadaşları tarafından verilen ve Maliye Bakanlığı, Çalışma Bakanlığı gibi kurumlarda görevli personele ödendiği şekilde hazırlanmış önergeler Hükümet tarafından reddedilmiştir. (Üstelik komisyon çalışmaları sırasında söz verilmesine rağmen.)

Maliye Bakanlığı, Çalışma Bakanlığı (Emekli Sandığı, SSK gibi), Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, gibi 23'ü aşkın kurum personeline değişik adlarda ek ödeme (tazminat) yapılmaktadır. Bu hükümet döneminde Kredi Yurtlar Kurumu ve Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü de bu ek ödemelerden yararlandırıldı.

Son olarak ise, Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü personelinin özlük haklarını düzelten yasa tasarısı Bakanlar Kurulunca onaylanarak Meclis'e gönderildi.

Tapu-Kadastro Genel Müdürlüğü çalışanları hayal kırıklığına ve haksızlığa uğramıştır. Kurum çalışanları, ek ödemelerden yararlanan kurum ve kuruluşlara geçiş yapmak için dilekçe verme hazırlıklarına başlamış olup, bu sene içinde kurumdan yatay geçiş ile ayrılan personel sayısı 200 ü aşmıştır. Kurumda emekli olanları sayısı da çığ gibi atmaktadır.

Kurumun yetişmiş personeli diğer kurumlara geçiş yapmaktadır. Örneğin, kurumda görev yapan ve Hukuk Fakültesini bitiren personel kurumda hiçbir ünvan ve görev alamadığı için (sınav dahi açılmıyor) Meclis Uzmanlığı, Adalet Bakanlığı, Çalışma Bakanlığı gibi kuruluşlara hem de giriş için gerekli sınavlarda başarılı olarak geçiş yapmaktadır. Yaşı 30 u geçen Hukuk mezunu tecrübeli personel ise halen hiçbir kuruma geçememeketdir.

Haberi Yazanın Rumuzu: kadastro

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber