Otomatik kapı faciasında okul müdürü kusurlu bulundu

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 30 Haziran 2010 07:40, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01

İzmir'de okulun otomatik kapısına sıkışarak başından yaralanan ve kaldırıldığı hastanede hayatını kaybeden lise öğrencisi Anıl Erden'in ölümüyle ilgili hazırlanan bilirkişi raporunda, Okul Müdürü Hüseyin Toptaş "asli kusurlu" bulundu.

Elektrik mühendisi iş müfettişi iş güvenliği uzmanı Ömer Deniz Özdemir ve inşaat mühendisi emekli baş iş müfettişi ve iş güvenliği uzmanı Cihat Özen, cumhuriyet savcılığının talebi üzerine Seyit Şamlı Anadolu Teknik Lisesi ve Endüstri Meslek Lisesi'nde, 3 Haziran'da meydana gelen olaya ilişkin 6 sayfalık bilirkişi raporu hazırladı. Raporda, kapıya, öğrencilerin şaka amaçlı açıp kapamalarının önüne geçmek amacıyla zaman rölesi takıldığı, butona ikinci kez basıldıktan sonra devreye giren zaman rölesinin 6-7 saniye kadar butonlardan komutaya izin vermediği, öğrencilerin buna karşı sigorta panosu içindeki kontaktörlerden kapıyı açıp kapadıklarının belirlendiği ifade edildi.

Büyük giriş kapısının yoğun giriş çıkışlar haricinde yayalarca kullanılmamasının gerektiği, açık kalması gereken yaya giriş kapısına ise okul memurlarından Niyazi Öztürk'ün emriyle öğrenciler tarafından asma kilit takıldığı kaydedildi. Giriş kapısında bekleyen nöbetçi öğrenciler E.K. ve G.K.'nin olaydan önce kapıyı 4-5 defa açıp kapattığı, sürgülü giriş kapısının son olarak bir kişinin geçemeyeceği kadar açık bırakıldığı belirtilerek, "Öğrencilerden Anıl Erden açıklıktan içeriye girmek istemiş, kapıyı itekleyerek açmaya çalışmıştır. Onun giremeyeceğini anlayan nöbetçi öğrenci E.K., kapıyı kumanda butonundan açmaya çalışmış ancak butonlar çalışmayınca arka taraftaki sigorta panosundaki kontaktörlerden açmak istemiş, muhtemelen yanlışlıkla kapatma butonuna basmasıyla Erden, sürgülü hareketli kapıyla onun karşılığı, 'baba' tabir edilen dikme arasında sıkışmıştır." denildi.

Raporun sonuç bölümünde Müdür Toptaş'ın, asli kusurlu olduğu belirtilerek, gerekçeleri şöyle sıralandı: "Kapıyı kumanda eden elektrik panosunu kapaklı ve kilitli tutmaması, pano içindeki kontaktörlerden kapının öğrenciler tarafından açılıp kapanmasına müsaade etmesi, kapıyı açıp kapama işlerinde bir personelin görevlendirilmemesi, okul giriş çıkış yoğunluğu haricinde büyük sürgülü kapının kullanılmasına izin vermesi ve küçük kapının öğrencilerin okuldan kaçma durumlarına karşı kilitli tutulmasına göz yumması." Memur Öztürk, nöbetçi öğrenci E.K. ve Anıl Erden ise tali kusurlu bulundu. İZMİR CİHAN

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber