Karekodsuz ilaç mağduriyet yarattı

Kaynak : NTV
Haber Giriş : 01 Temmuz 2010 20:33, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TEİS Genel Başkanı Nurten Saydan, bugün başlayan ve karekodsuz ilaç satışına izin vermeyen sistemin, hastaların mağduriyetine yol açtığını söyledi ve uygulamanın ertelenmesini istedi.

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Nurten Saydan, ''Bugün başlayan ve karekodsuz ilaç satışına izin vermeyen sistem, özellikle diyabet hastalarının insülin kartuşlarını, iğne uçlarını ve şeker ölçüm çubuklarını ödemeyerek mağduriyetlere sebep oldu'' dedi.

Saydan, yaptığı yazılı açıklamada, bugünden itibaren eczanelerde karekodsuz ilaçların satılamayacağını belirterek, ilaç firmaları ve dağıtım kanallarının bu düzenlemeye ilişkin hiçbir hazırlık yapmadığını, bu nedenle eczanelerin raflarında hala çok sayıda karekodsuz ilaç olduğunu ifade etti.

Reçetede bulunan ilacın eczanede bulunmasına rağmen, karekodu olmadığı için vatandaşa verilemediğini vurgulayan Saydan, şunları kaydetti:

''Bugün başlayan ve karekodsuz ilaç satışına izin vermeyen sistem, özellikle diyabet hastalarının insülin kartuşlarını, iğne uçlarını ve şeker ölçüm çubuklarını ödemeyerek mağduriyetlere sebep oldu. Hastaların bu ilaçları kullanmadıklarında şeker komasına girebilecekleri düşünüldüğünde durumun vahameti açıkça görülmektedir. Sorun sadece insülinlerle de sınırlı değil, hayati öneme haiz ve anında kullanılması gereken serumlar ve reçeteye ampul formunda yazılan ilaçların yapılabilmesi için verilecek olan enjektörler de ödenmemektedir. Üstelik bu durum Sağlık Bakanlığı İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü ile Sosyal Güvenlik Kurumu arasındaki koordinasyon eksikliği dolayısıyla meydana gelmiştir. SGK tarafından istisnai durumdaki ilaç ve malzemelerin sisteme kaydedilip satış izni verilinceye kadar da sorun devam edecektir.''

"UYGULAMANIN ERTELENMESİNİ TALEP EDİYORUZ"

Saydan, TEİS olarak resmi kurumlar tarafından hayata geçirilen sistemlerin vatandaşın sağlığına ve kullandığı ilaçlara ulaşmasına engel olmaması gerektiğini belirterek, ''Uygulamanın meşru ve hukuka uygun taleplerimiz doğrultusunda ertelenmesinin önünde hiçbir engel olmadığı gerçeğinin bir kez daha altını önemle çiziyor, halk sağlığını olumsuz etkileyen uygulamanın sorumlusunun eczacılar olmadığını kamuoyunun bilgisine sunuyoruz'' açıklamasında bulundu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber