Atanan sözcü 2.5 yıl tek kelime etmeden görevinden ayrıldı

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 03 Temmuz 2010 08:24, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sözcülük sözde kaldı

Soner ARIKANOĞLU / ANKARA

İçişleri Bakanlığı'nın sözcülük uygulaması örneğine az rastlanır bir şekilde sona erdi. Atanan sözcü 2.5 yıl tek kelime etmeden görevinden ayrıldı. 2007'deki genel seçimlerin ardından İçişleri Bakanlığı'na kaydırılan Beşir Atalay, 18 Kasım 2007'de İstanbul'da topladığı güvenlik zirvesinde, tıpkı Dışişleri Bakanlığı ve Genelkurmay Başkanlığı'nda olduğu gibi, İçişleri'nde de 'sözcülük' uygulaması başlatacağını açıklamıştı. Atalay konuşmasında, 'Ülkemizin hangi köşesinde gelişme olursa olsun zamanında bilgileri doğru şekilde basına ulaştıracağız. Yanlış yorumları ve yanlış haberleri de önlemiş olacağız' demişti.

Atalay, bu açıklamasından üç ay sonra 2008 yılının şubat ayında da, Mülkiye Başmüfettişi Abdil Celil Öz'ü İçişleri Bakanlığı Sözcüsü olarak görevlendirmişti.

Ne var ki İçişleri'ndeki sözcülük uygulaması, hep 'sözde' kaldı. Abdil Celil Öz, sözcülük koltuğunda oturduğu yaklaşık 2,5 yıl boyunca tek kelime bile etmedi. Ne bir basın toplantısı düzenledi; ne de yazılı bir açıklama yaptı. Sözcü Öz'ün bu sessizliğine, zamanla medya mensupları da alıştı ve telefonunu çaldıran olmadı.

SÖZ GÜMÜŞSE SÜKÜT ALTIN

Öz, 2,5 yıl sonunda 7 Haziran günü sözcülük görevinden aldı. Abdil Celil Öz aynı gün terfi ederek İller İdaresi Genel Müdürlüğü'ne atandı. Bakan Atalay, Öz'den boşalan 'sözcülük' koltuğu için herhangi bir görevlendirme yapmadı. Böylece İçişleri'ndeki sözcülük uygulaması, kağıt üstünde 2,5 yıl sürmesine rağmen başlamadan bitmiş oldu.

JANDARMA KIZMIŞTI

İçişleri Bakanlığı bünyesinde ilk sözcülük uygulamasını Emniyet Genel Müdürlüğü başlatmıştı. Emniyet'te yaklaşık dört yıl süren sözcülük uygulaması, Hrant Dink suikastının ardından yaşanan asker-polis çekişmesinin kurbanı olmuştu.

Dönemin Emniyet Sözcüsü İsmail Çalışkan, Dink'in katil zanlısı Ogün Samast'ın Samsun Emniyet Müdürlüğü'nde çekilen poster gibi fotoğrafları konusunda jandarma ve emniyetin yaptığı açıklamalar için ?şık olmadı' yorumunu yapınca Jandarma Genel Komutanlığı'nın tepkisini çekmişti. Jandarma Genel Komutanlığı, bu tepkisini dönemin İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu'ya iletmiş; Aksu da Emniyet'teki sözcülük uygulamasına son vermişti.

Kaymakamlıktan genel müdürlüğe

Abdİl Celil Öz 1967 yılında Manavgat'ta doğdu. Dolbazlar İlkokulu, Antalya Faruk Tugayoğlu Ortaokulu ve Antalya Ticaret Lisesini bitirdi.

1987 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nden mezun oldu. 1990 yılında 79. dönem Antalya kaymakam adayı olarak mülki idare mesleğine girdi. Isparta İli Gelendost ve Atabey ilçelerinde kaymakam vekili olarak çalıştıktan sonra sırayla şu görevlerde bulundu:

1994-1995 Afyon Hocalar Kaymakamı,

1995-1997 Şırnak Uludere Kaymakamı,

1997-2001 Burdur Gölhisar Kaymakamı,

2001-2005 Sivas Vali Yardımcısı,

2005-2006 Mülkiye Müfettişi,

2006-2008 Çukurova Kalkınma Ajansı kurucu genel sekreteri,

2008 - 2010 İçişleri Bakanlığı Sözcüsü,

7 Haziran 2010 - İller İdaresi Genel Müdürü.

2001 yılında İngiltere'de Londra Middlesex Üniversitesinde 'AB Genişleme Sürecinin Yapısal Fonlar Üzerinde Etkileri' konulu tez ile yüksek lisans; 2009 yılında Sivas Cumhuriyet Üniversitesinde 'Kalkınma Ajanslarının Türk Kamu Yönetimi İçindeki Yeri' konulu tez ile doktora eğitimini tamamladı. Evli ve iki çocuk babası. Almanca ve İngilizce biliyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber