Vatandaşlıktan atılmak zorlaşıyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 03 Temmuz 2010 21:42, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hükümet, vatandaşlıktan çıkarmayı zorlaştıran ve vatansızlara kapı aralayan önemli bir adım attı. Meclis'e sevkedilen Birleşmiş Milletler sözleşmesi kapsamında birkaç istisna dışında kimse vatandaşlıktan çıkarılamayacak.

Birleşmiş Milletler'in 1975 yılında yürürlüğe giren "Vatansızlığın Azaltılmasına Dair Sözleşmesi" 35 yıl sonra Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin gündeminde. Sözleşmeye Türkiye'nin taraf olmasını öngören tasarı Dışişleri Komisyonu'nda görüşülmeyi bekliyor.

Tasarının yasalaşması bir dizi yeniliği de beraberinde getirecek. Vatandaşlıktan atılma zorlaşacak, vatansızlara kapı aralanacak.

İç hukukta belirtilen koşullar oluştuğunda kişinin Türk vatandaşlığından çıkarılması için kendisinin ve ailesinin başka bir ülke tarafından vatandaşlığa kabul edilmiş olması koşulu aranacak.

Vatandaşlık hakkı yurtdışında ikamet gerekçe gösterilerek sona erdirilemeyecek. Ancak ülkenin yaşamsal çıkarlarına zarar veren kişileri vatandaşlıktan çıkarmak mümkün olacak.

Hiçkimse ya da grup, ırksal, etnik, dinsel ve politik nedenlerle vatandaşlıktan mahrum edilemeyecek. Sözleşme yürürlüğe girdiğinde öncelikli olarak Türkiye'deki vatansızlar Türk vatandaşlığına geçebilecek. Bu kişilerin en az üç yıl Türkiye'de yaşıyor olması, ulusal güvenliğe karşı işlenen bir suçtan mahkum edilmemesi koşulu aranacak.

Sözleşmenin 1990'lı yıllarda Irak'a göç eden ve şu anda Mahmur'da yaşayan veya orada doğan çok sayıda kişinin Türk vatandaşı olmasının önündeki engelleri kaldırması da bekleniyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber