İnternet güvenliğinde Tel Aviv tedirginliği

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 05 Temmuz 2010 08:11, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Mavi Marmara saldırısının ardından İHH'nın sitesini bloke eden Check Point isimli internet güvenlik şirketinin bilgilerinin Tel Aviv'den güncellendiği ortaya çıktı. Şirket Türkiye'de de başta Kara Kuvvetleri ve bazı bankalar olmak üzere pek çok stratejik kurumun güvenliğini sağlıyor

Mavi Marmara gemisine İsrail askerleri tarafından düzenlenen saldırı sonrasında, İHH'nın web sitesine girişleri engelleyen Check Point firması, tartışmaların odağında. İsrail kuruluşu olan ve Tel Aviv merkezli çalışan firmanın Türkiye'deki pekçok kritik kurumun Ağ ve Bilgi Güvenlik Sistemini elinde bulundurduğu ortaya çıktı. Firmanın güncellemelerini de Tel Aviv'den şifreli olarak otomatikman yaptığı öğrenildi.

İHH ?NEFRET SAÇAN' KATEGORİSİNE ALINDI 

Gazze'ye giden Mavi Marmara gemisine yönelik İsrail Donanması'nın ablukasının benzeri, internet ortamında yaşandı. Gemiye düzenlenen saldırının ardından, İHH'nın web sitesi ihh.org'a girişler Check Point tarafından durduruldu. Check Point firmasının güvenlik ürünleriyle çalışan dünyadaki bütün kurumsal ve bireysel internet kullanıcılarının ihh.org adresine girişi engellendi. Firma, İHH'nın sitesini ?hate speech? (nefret saçan) kategorisine aldı.

ŞİRKETİN GÜVENİRLİLİĞİ TARTIŞMALI

İnternet kullanıcılarının büyük tepkisini çeken uygulamadan sonra, Check Point firmasının politik kararlarla bilgi güvenliğini düzenlediği tartışmaları başladı. Konuyla ilgili internette büyük bir platform oluşturan, Siber Güvenlik Uzmanı Hüzeyfe Önal, ?Bilgi güvenliği uzmanları olarak İsrail'in bu şekilde sattığı ürünlerde müşteriden habersiz yaptığı değişiklikler bu ürünlerin güvenilirliğini şüpheye düşürdü. Bugün ürünlerinde istemediği sitelere keyfi engellemeler koyan bir firmanın ilerde şirket güvenliğini riske atacak adımlar atması muhtemel? dedi.

GÜNCELLEME İSRAİL'DEN YAPILIYOR

Check Point'in güvenlik sağladığı cihazın özelliği ise bütün ağ ve bilgi güncelleştirmeleri ile güvenilir site bilgilerini İsrail'den alması. Türkiye'nin kontrolünde olmayan sistem ve cihaz, şifreli olarak İsrail'deki merkeze bağlantı kuruyor ve güncelleme yapıyor. Bütün yönlendirmeler tek merkezden Tel Aviv üzerinden sağlanabiliyor. ? ANKARA star

TÜRKİYE'NİN EN KRİTİK KURUMLARI RİSK ALTINDA

Güvenlik ürünü geliştiren Amerikan Snorts'u satın almak için Check Point'in yaptığı girişimi Amerikan Yönetimi ulusal güvenlik gerekçesiyle 2006 yılında engellemişti. ABD'de de yerli ürün olsa bile kritik kurumlar, farklı firmalardan Ağ ve Bilgi güvenliği hizmeti alıyor Ancak, Türkiye'de devletin en kilit kurumlarının neredeyse tamamı sözkonusu firmadan hizmet alıyor. Türkiye'de Check Point'in ürünlerini kullanan devlet kurumları şöyle:

Merkez Bankası, Ziraat Bankası, Vakıfbank, Halkbank, Eximbank, Kara Kuvvetleri Komutanlığı ve bağlı tüm birimleri, Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık, Milli Eğitim, Sağlık ve Adalet Bakanlıkları, ÖSYM, Kocaeli Üniversitesi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber