Çalıntı şifre ile gümrükte 1 milyar dolarlık vurgun

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 05 Temmuz 2010 09:34, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Halkalı Gümrüğü'nde son yılların en büyük hayali ihracat vurgunu ortaya çıkarıldı. Şifreleri ele geçiren bir çetenin, bilgisayar sistemine girerek 1 milyar dolarlık hayali ihracat yaptığı belirtiliyor

Gümrük Müsteşarlığı, sahte beyanname depremi ile çalkalanıyor. Gümrük Müsteşarlığı Teftiş Kurulu'na bağlı müfettişler, İstanbul Halkalı Gümrüğü'nde, sahte beyannamelerle hayali ihracat yapıldığını tespit etti. Bu tespit üzerine Devlet Bakanı Hayati Yazıcı talimat verdi, tüm gümrük idareleri mercek altına alındı. Halkalı Gümrüğü'nde 1 milyar dolarlık hayali belgelerle ihracat yapıldığı belirlendi. İncelemelerinin ardından, sahte beyannamelerle yapılan ihracatın boyutunun daha da artması bekleniyor. Vurgunun, şifreleri ele geçiren bir çete tarafından yapıldığı belirtilirken iddilara üzerine Muhabere ve Elektronik Dairesi Başkanlığı da mercek altına alındı.

HAKKARİ'NİN İHRACATI ELE VERDİ

1980 yıllarda Türkiye'nin gündeminden düşmeyen hayali ihracat skandalı, Halkalı Gümrüğü'nde tespit edilen ?hayali beyanname' olayı ile yeniden gündeme geldi. Skandal, Hakkari, Şırnak ve Yüksekova'daki bazı şirketlerin 9 ay gibi bir sürede 1 milyar dolarlık ihracat yapması ile patlak verdi. İhracatı şüpheli bulan, Gümrük müfettişleri, firmaların beyannamelerini mercek altına aldı. İncelemede çetenin, Gümrük Müsteşarlığı'nda sayılı kişilerde bulunan şifrelerle bilgisayar sistemine girerek, hayali beyannameler doldurdukları belirlendi.

BAKAN YAZICI TALİMAT VERDİ

Halkalı Gümrüğü'nden hayali beyannamelerle ihracat yapıldığının tespit edilmesinin ardından skandala, Devlet Bakanı Hayati Yazıcı ve Gümrük Müsteşarı Maksut Mete el koydu. Yazıcı'nın talimatı üzerine, tüm gümrüklerde hayali beyanname olup olmadığı konusunda inceleme başlatıldı. Sistem üzerinde üretilerek kapatılan dahilde işleme izin belgeleri ile yapılan kaçakçılığın boyutunun çok yüksek olduğu tahmin ediliyor. Sorunun kaynağının gümrüklerde kullanılan bilgisayarlı sistemde var olan açıklar olduğu değerlendirilirken, sistemin kurulumu ve güvenliğinden sorumlu Muhabere ve Elektronik Dairesi Başkanlığı mercek altında. Söz konusu birimde çeteye yardımda bulunan kişilerin olup olmadığı araştırılıyor. ? HÜSEYİN ÖZAY ANKARA

İhracatçılar tedirgin

Sahte beyanname skandalının patlamasının ardından ihracatçı firmalarında bilgilerin çalınma korkusu ile karşı karşıya kaldığı bildirildi. Şifreleri çalan çetenin, ihracat yapan firmaların bilgilerini de alarak, rakip firmalara pazarlamasından endişe ediliyor. Bu nedenle bir çok ihracatçı firmanın Gümrük Müsteşarlığı'ndan olayın biran önce çözülmesi için talepde bulunduğu bildirildi.

Bakan'dan Halkalı'ya sürpriz denetim

Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, son haftalarda yaşanan TIR kuyruğu sorunu ve hayali ihracat ile gündeme gelen Halkalı Gümrük Muhafaza Müdürlüğü'nde denetim ve incelemelerde bulundu. Önceki gün haber vermeden gümrüğe giden Bakan Yazıcı, yaklaşık bir saat incelemelerde bulunduğu gümrükte, İstanbul Gümrük ve Muhafaza Başmüdür Vekili Ahmet Çelik ile TIR şoförlerinin ve nakliyat firmalarının sorunlarını dinledi. Yazıcı, TIR şoförlerine, Gümrüğün girişindeki kuyruğun nedenini sordu. TIR şoförleri de kuyruğun, gümrükteki işlemlerden değil, park sahasının yetersizliğinden kaynaklandığını söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber