Üniversite, çift başlı kartal maskotu için öğrencisine 3 bin lira tazminat ödeyecek

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 06 Temmuz 2010 14:23, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01

Atatürk Üniversitesi (AÜ), çift başlı kartal maskotunu tasarlayan öğrencisine 3 bin lira tazminat ödemeye mahkum edildi.

Erzurum'un 2011 Dünya Üniversitelerarası Kış Oyunları'na ev sahipliği yapmasına 7 aydan az bir zaman kaldı. Hazırlıkların tüm hızıyla sürdüğü Erzurum'da kış oyunlarını temsil eden "çift başlı kartal maskotu" ise halen mahkemelik. Cihan Haber Ajansı muhabirinin edindiği bilgiye göre; maskotun tasarımını yapan AÜ'nün eski öğrencisi S.I., kullanım hakkı konusunda anlaşmazlık yaşadığı üniversiteden 3 bin lira kazandı.

İddialara göre çift başlı kartal maskotu ile ilgili hukuki süreç şöyle gelişti: "Yaklaşık 3 yıl önce 2011 Kış Oyunları'nda hem Erzurum'u hem de oyunları anlatacak maskot çalışmasının yapılması için AÜ Bilimsel Araştırma Projesi(BAP)'ne başvuruda bulunuldu. Bu kapsamda BAP'ta kabul edilen projeye üniversite tarafından maddi destek sağlandı. O dönem maskot, logo, illüstrasyon çalışması yapan AÜ Güzel Sanatlar Fakültesi öğrencisi S.I.'nın hazırladığı maskot da proje içerisinde yer aldı. Proje kapsamında S.I'nın tasarladığı 'çift başlı kartal maskotu' 2011 Kış Oyunları tanıtım sürecinde ve Erzurum Büyükşehir Belediyesi tarafından şehir içerisinde halk otobüslerinde kullanmaya başlandı. Ancak daha sonra üniversite yönetimi ile öğrenci S.I. arasında maskotun kullanım haklarının devri konusunda anlaşmazlık yaşandı. AÜ'den mezun olan S.I., maskotun belediye otobüslerinde ve 2011'in tüm aktivitelerinde kullanılmaması için hukuki yollara başvurdu. Asliye Hukuk Mahkemesi, hem üniversiteyi hem de kaynak göstermeden otobüslerde maskotu kullanan Büyükşehir Belediyesi'ni 3'er bin liradan toplam 6 bin lira tazminat ödemeye mahkum etti. Ancak mahkeme maskotun kullanım hakkını daha önce BAP'ta destek veren Atatürk Üniversitesi'ne verdi."

Öte yandan davanın şu an temyiz aşamasında olduğu öğrenildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber