İçişleri Bakanlığı itiraz etti, Gümrük teşkilatına dinleme yetkisine izin yok

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 07 Temmuz 2010 08:23, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58

Gümrük yetkilileri, kaçakçılıkla etkin şekilde mücadele için dinleme yetkisinin gerekli olduğunu savunuyor.

Gümrük Müsteşarlığı'nın Teşkilat ve Görevleri Hakkındaki Kanun Tasarısı Taslağı'nda kaçakçılıkla mücadelede daha etkin olunabilmesi amacıyla Gümrükler Muhafaza Genel Müdürlüğü'ne iletişimi tespit etme, dinleme ve bunları kayıt etme yetkisi verilmesi uygun görülmedi.

İçişleri Bakanlığı'nın itirazı üzerine, Gümrük teşkilatına dinleme yetkisi veren madde taslaktan çıkarıldı. Bakanlığın itirazının arkasında, dinleme yetkisini elinde bulunduran kuruluş sayısının artmasının sıkıntı meydana getirebileceği düşüncesinin yattığı belirtiliyor. Gümrük yetkilileri ise, "Biz kolluk kuvvetiyiz. Operasyonlarda kendi dinlemelerimizi yapmamız gerekiyor. Aksi takdirde kaçakçılıkla mücadelede zafiyet meydana geliyor." ifadelerini kullanıyor.

Gümrük Müsteşarlığı'nın Teşkilat ve Görevleri Hakkındaki Kanun Tasarısı şu anda TBMM'de alt komisyonda. Daha sonra Plan Bütçe Komisyonu'na gelecek tasarının son durağı ise Genel Kurul olacak. Fakat tasarı henüz genel kurula gelmeden çok kritik bir maddesinde değişiklik yapıldı. Tasarının ilk halinde Gümrük Muhafaza Genel Müdürlüğü'ne kaçakçılıkla daha etkin mücadele için önemli yetkiler getiriliyordu. Tasarı ilk haliyle yasalaşsaydı, Gümrük Muhafaza teşkilatında görevli adli kolluk personeli, göçmen kaçakçılığı ve insan ticareti, uyuşturucu ticareti, parada sahtecilik, rüşvet, silah kaçakçılığı, zimmet suçu ve tarihi eser kaçakçılığı gibi suçlara ilişkin dinleme yapabilecekti. Fakat özellikle İçişleri Bakanlığı'nın itirazı üzerine bu madde geri çekildi. Bakanlık zaten Emniyet'in bu dinlemeleri yaptığını ve Gümrük Muhafaza'ya bu yetkinin verilmesinin gerekli olmadığını düşünüyor. Gümrük yetkilileri ise, "Kaçakçıyı yakalıyoruz, bağlantılarını ortaya çıkaramıyoruz. Mahkeme kararıyla dinleme kararı çıkarıp ilgili kurumlara başvuruyoruz. Fakat yoğunluk yüzünden taleplerimiz yerine getirilmiyor. Biz zaten ferdi suçlarla ilgili dinleme yapmayacaktık. Bu yetkiyi mahkeme kararıyla organize suçlarla mücadelede kullanacaktık." değerlendirmesinde bulundu.

Emre Soncan Ankara

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber