Anaokulunda kaybolan çocuk için 5 bin lira tazminat

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 07 Temmuz 2010 11:57, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01
Bahri KARATAŞ/İZMİR, (DHA)

İzmir Bornova'da 2 yıl önce devlete ait bir anaokuluna bıraktıkları 6 yaşındaki çocuklarını almak için gittiklerinde okulda bulamayan anne Saadet- Murat Konuk çifti, açtıkları davada Milli Eğitim Bakanlığı'nı 2 bin 500'er lira tazminat ödemeye mahkum ettirdi.

Olay, 2008 yıl Ekim ayında devlete ait bir anaokulunda meydana geldi. 38 yaşındaki Saadet Konuk (38) ile eşi 32 yaşındaki Murat Konuk, 6 yaşındaki çocukları Efe Konuk'u işe giderken anaokuluna bıraktı. Akşam mesai bitiminde çocuklarını almaya gelen çift, çocuklarının okulda olmadığını öğrendi. Kendileri gelmeden çocuklarının sınıf öğretmeni F.G. tarafından güvenlik görevlisi olmayan okuldan dışarı çıkartılıp eve gönderildiğini öğrenen aile şok yaşadı. Konuk çifti, telefonla durumu polise bildirdi. Küçük çocuk yarım saat sonra yolda yürürken bir vatandaş tarafından bulunup mahalle muhtarlığına teslim edildi.

TAZMİNAT DAVASI AÇTILAR

Murat ve Saadet Konuk, avukatları Gözde Uzsoy ve Eren İlhan Güney aracığılıyla Milli Eğitim Bakanlığı'na karşı İzmir İdare Mahkemesi'nde 5'er bin TL'lik manevi tazminat davası açtı. Dava dilekçesinde şöyle denildi:

?Anne ve baba, çocuklarının kaybolmasından dolayı büyük üzüntü ve sıkıntıya uğradı. Bu acılarını bir nebze azaltmak ve uğradıkları manevi zararı karşılamak için her bir davacı için 5'er bin lira manevi tazminat istiyoruz. Küçük çocuğun velisi gelmeden bina dışına çıkartılması kabul edilir gibi değil. Çocuk yolda yürürken bir kişi tarafından tesadüfen bulunup muhtara teslim edildi. Okul idaresi bu durumu sıradan bir olay gibi değerlendirip, polise dahi bildirme gereği görmedi. Anne ve babanın yaşadığı acı büyük bir acıdır.?

İDARE KUSURLU

Tarafları dinleyip dilekçelerini değerlendiren İzmir İdare Mahkemesi, olayda kusurlu bulduğu Milli Eğitim Bakanlığı'nı tazminat ödemeye mahkum etti. Mahkemenin gerekçeli kararında şunlara yer verildi:

?Olayda davalı idarenin yürüttüğü hizmetin kötü işlemesi sonucu, davacılar, çocuklarının geçici olarak kaybolması nedeniyle elem ve üzüntü duymuştur. Sıkıntı ve üzüntünün davacılara manevi tazminat ödemeyi gerektirecek nitelik ve ağırlıkta olduğu da tartışılmaz. İdarenin kusurunun ağırlığını ortaya koyacak ve ilgililerin duyması için ve üzüntüyü kısmen de olsa giderebilecek bir oranda olması gerektiği açıktır. Bu durumda, yaşanan olayın niteliği ve davalı idarenin hizmet kusurunun olması, öte yandan küçük çocuklarının kayıp olduğu sürede davacıların yaşadığı korku ve sıkıntınını ağırlığı ve süresi manevi tazminatıın yukarıda açıklanan niteliği de gözönüne alınması suretiyle, her davacı için 2 bin 500'er yüz lira manevi tazminatın davalı idare tarafından alınıp davacıları ödenmesine karar verildi.?

MÜDÜRE ÖDETİLMESİNİ İSTEYECEKLER

Konuk çiftinin avukatları Gözde Uzsoy ve Eren İlhan Güney, kararın örnek olduğunu, kazanılan tazminatı Bakanlığın ödemesi yerine okul müdürü M.K.'ye rücu edilmesini talep edeceklerini söyledi.

Okul müdürü M.K. da, olayın yaşandığı gün kendisini tehdit ve hakaret ettikleri gerekçesiyle, savcılığa gidip anne ve babadan şikayetçi oldu. Saadet Konuk ve Murat Konuk hakkında ?Zincirleme tehdit' ve ?Görevli memura hakaret' suçlarından 9'uncu Asliye Ceza Mahkemesi'nde 4'er yıl hapis cezası istemiyle dava açıldı. İddianamede, Konuk çiftinin anaokulu müdürü M.K. ile çocuklarının kaybolması nedeniyle tartıştıkları, bu sırada karı- kocanın ?Bunun hesabını vereceksin, sana soracağız, peşini bırakmayacağız? diyerek tehdit ettikleri yer aldı. Ayrıca ?Terbiyesiz? dedikleri belirtildi. Saadet Konuk ve Murat Konuk, suçlamaları kabul etmedi.

CEZA DAVASI DA SONUÇLANDI

Tazminat kararın ardından sonuçlanan bu davada hakim, Saadet Konuk ve Murat Konuk'u hakaret suçundan 11'er ay 20'şer gün, tehditten de 20'şer ay olmak üzere toplam 31'er ay 20 şer gün hapis cezasına çarptırdı. Sabıkasız oluşları, duruşmalardaki iyi halleri nedeniyle hükmün açıklanmasını geriye bıraktı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber