Memur sendikası sayısı 93'ü buldu

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 08 Temmuz 2010 22:21, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sendikalı memur sayısındaki yükselişe paralel olarak bu alandaki rekabet de artıyor. Bir yandan da peş peşe yeni memur sendikaları kuruluyor. Memurlar arasındaki örgütlü sendika sayısı 77'den 93'e çıkarken, en fazla üye artışını ise 15 bin yeni isimle Memur-Sen gerçekleştirdi.

Memurlar, adeta sendika kurma yarışına girdi. Geçen yıl 77 olan sendika sayısı, bu sene 93'e yükseldi. Sendikalı memur sayısı da geçen yıla göre 6 bin kişi artış göstererek 1 milyon 23 bine çıktı. Sendikalılık oranı ise yüzde 57 oldu. Resmî Gazete'de yayımlanan 1 yıllık memur sendika istatistiklerine göre en fazla üye artışını Memur-Sen sağladı. Ayrıca enerji işkolunda yetki, Kamu-Sen'e bağlı Türk Enerji Sen'den Memur-Sen'e bağlı Enerji Bir-Sen'e geçti. Böylece Memur-Sen 5, Kamu-Sen 5, KESK ise 1 sektörde yetkili konfederasyon oldu. Geçen yıl yetkili konfederasyon olma hakkını kazanan Memur-Sen, üye sayısını 15 bin artırarak yetkisini devam ettirdi. Kamu-Sen ile KESK ise üye kaybetti. Bu iki konfederasyonun üye kaybında, kasım ayından beri sendika aidatının memurun cebinden çıkması etkili oldu. Sendikalar arasında en büyük üye artışını ise 9 bin kişilik yeni kayıtla Memur-Sen'e bağlı Sağlık-Sen gerçekleştirdi.

Çalışma Bakanlığı, 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları Kanunu gereği her yıl temmuz ayının ilk haftasında memur sendikalarının ve konfederasyonların resmi üye sayılarını açıklıyor. Bakanlığın memur sendikalarının 2010 yılına ilişkin üye sayılarını gösteren tebliği, Resmi Gazete'nin dünkü sayısında yayımlandı. Veriler, Türkiye'de işçi sendikaları sürekli kan kaybederken memur sendikacılığının güçlendiğini ortaya koydu. Ancak önceki yıllarda katlanarak artan sendikalı memur sayısı, bu yıl cüzi bir artış gösterdi. Bunun nedeni ise sendika aidatının kasım ayından beri memurların cebinden ödenmesi. Geçen yıl 87 bin kişi artan sendikalı memur sayısı, bu sene sadece 6 bin kişilik artış gösterdi. 93 sendika, 8 konfederasyon çatısı altında örgütlü. Ancak bu konfederasyonlardan sadece üçü yetkili sendikaya sahip olduğu için hükümetle toplu görüşme masasına oturacak. Masada liderliği ise en büyük konfederasyon olan Memur-Sen yapacak.

Çalışma Bakanlığı'nın verilerine göre kamuda örgütlenme hakkı bulunan memur sayısı 1 milyon 767 bin. Bunlardan 1 milyon 23 bini herhangi bir sendikaya üye. 3 büyük memur konfederasyonundan Memur-Sen üye sayısı 392 bin 171 kişiye ulaştı. En çok üyeye sahip ikinci konfederasyon olan Türkiye Kamu-Sen'in üye sayısı 369 bin 600. KESK'in üye sayısı ise 219 bin oldu. Bu rakamlara göre Memur-Sen büyürken Kamu-Sen 6 bin, KESK 5 bin üye kaybetti. Sendikalar arasında en büyük sıçramayı son iki yılda olduğu gibi yine Sağlık-Sen gerçekleştirdi. Sağlık-Sen yaklaşık 400 bin çalışanın bulunduğu sağlık ve sosyal hizmet kolunda üye sayısını geçen yıla kıyasla 10 bin artırarak 103 bin üyeye ulaştı.

Yaklaşık 600 bin kişilik eğitim ordusu, sendikal alanda da etkisini hissettirdi. En çok sendikalı memur, eğitim alanında oldu. En çok üyeye sahip sendika ise Kamu-Sen'e bağlı Türk Eğitim Sen oldu. Türk Eğitim-Sen'in üye sayısı geçen yıla göre 717 kişilik artışla 155 bin 738 olarak gerçekleşti. Türk Eğitim-Sen'i 148 bin 950 üyeyle Memur-Sen'e bağlı Eğitim-Bir-Sen, KESK'e bağlı 109 bin 833 üyeyle Eğitim-Sen izledi. Üç büyük konfederasyonun dışında BASK'ın 3 bin 628, Hür Kamu-Sen'in 8, Birleşik Kamu-İş'in 21 bin 731, Hak-Sen'in 3 bin 60 üyesi bulunuyor. Herhangi bir konfederasyona bağlı olmayan sendikalar ise 11 bin 88 üyeye sahip. Çalışma Bakanlığı'nın verilerini değerlendiren Memur-Sen Genel Sekreteri Mahmut Kaçar, 2010'da CHP'nin başvurusuyla toplu görüşme priminin Anayasa Mahkemesi tarafından iptal ettirilmesine rağmen Memur-Sen'in üye artışının devam ettiğine dikkat çekti. Kaçar, "Bu tablo Memur-Sen'in sendikal vizyonunun kamu çalışanlarının teveccühünü kazandığını göstermektedir." dedi.

İSA YAZAR ANKARA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber