Cep telefonu cebinizi boşaltmasın - Video

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 08 Temmuz 2010 14:59, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Çok cazip fiyatlarla yapıldığı düşünülüp iyi gözden geçirilmeden imzalanan cep telefonu sözleşmeleri beklenmeyen faturalar ortaya çıkartabiliyor. Böyle durumlarda hukuki yoldan hak aramanın zorluğunun altını çizen Kölnlü avukat Ali Ayman, cep telefonu sözleşmeleri ve sonrasında dikkat edilmesi gereken konularda uyarılarda bulundu.

Günlük hayatımızın vazgeçilmez parçası haline gelen cep telefonları, dikkat edilmeden yapılan sözleşmeler nedeniyle maddi anlamda kabusa dönüşebiliyor. Küçük rakamlar ön plana çıkartılarak cazip hale getirilen sözleşmeler, hesap kesim dönemlerinde yüklü faturalarla karşılaşılmasına sebep olabiliyor. Sözleşmelerin özellikle konuyu çok iyi bilmeyen tüketiciler için sorunlar yaratabileceğini belirten Köln Barosu avukatlarından Ali Ayman, kontrat imzalarken ve sonrasında dikkat edilmesi gereken başlıca konularda uyarılarda bulundu.

SÖZLEŞMEDEN VAZGEÇEBİLME ŞARTLARI ÖNEMLİ

Sözleşmelerin genelde üzerinde fazla düşünülmeden imzalandığını vurgulayan Ali Ayman şöyle konuştu: ? Şubelerde yapılan kontratlarda genelde geri dönüş mümkün olmuyor. İki yıllık bir sözleşmede süre sonuna kadar eliniz kolunuz bağlı oluyor. İnternet üzerinde ve telefonla yapılan kontratlarda iki hafta içinde vazgeçme hakkınız var. Yazılı olarak bunu iletip sözleşmeyi iptal ettirebiliyorsunuz. Devam eden sözleşmelerde iki yıllık süre sonunda çıkmak için, en geç 3 ay önceden sözleşme feshi yapma koşulunu unutmamak gerekiyor. Böyle durumlarda fesihle ilgili yazının zamanında şirkete gönderildiğin ispatı da müşteriye ait. Aksi takdirde kontrat en az bir yıl otomatik olarak uzatılıyor.?

AYRINTILI FATURA İSTENEBİLİR

Sözleşmelerin ayrıntılı okunması ve özellikle küçük yazılara dikkat edilmesi gerektiğini belirten Ayman şöyle devam etti: ?Fatura beklendiğinden yüksek çıkarsa ayrıntılı hesap kesimi istenebilir. (nachträglicher Einzelverbindungnachweis). Böylece hangi tarihte, kimle ne kadar konuşulduğunun dökümü alınır. Sorun çıkarsa faturaya en geç sekiz hafta içinde itiraz edilmesi gerekir. Ayrıntılı bilgiler en geç altı ay sonra şirket kayıtlarından siliniyor. Faturayı itiraz etmeden öderseniz, bazı bazı şirketler bu süreyi de beklemeden kayıtları silebiliyorlar.?

İNTERNETTE FİYAT SINIRLAMASI BAŞLADI

Yüklü faturaya ilgili sorunların çoğunlukla cep telefonuyla internete girmekten kaynaklandığını belirten Ayman şu konulara dikkat çekti: ?Tüketici sözleşmedeki internet bağlantıları tarifesine dikkat etmeli. Bazı telefonlarda tek tuşla direk bağlantı sağlanabiliyor. Bilmeden ya da dikkatsizlik sonucu internete girilmesiyle yüzlerce Euro'yu geçen bir faturayla karşılaşılabiliyor. Şirket bu konuyla ilgili gereken açıklamaları kontratta yapmışsa, sonradan itiraz da edilemiyor. Bu konuda çok sorun yaşanması nedeniyle AB içerisinde 1 Temmuz itibariyle bir fiyat sınırlaması getirdi. Buna göre 60 Euro'nun üzerine çıkıldığında internet bağlantısı otomatik olarak kesilecek. Ancak uygulama Türkiye'de geçerli değil.?

ŞARTLARINIZA UYGUN SÖZLEŞME SEÇİN

İhtiyacın dışında, cazip kampanyalara kanılarak yapılan sözleşmelerde yaşanan sorunlar nedeniyle çok sayıda kişinin mağdur olduğunu belirten

Ali Ayman, ?Kendi kullanım amacınız ve hayat şartlarınıza göre tarife belirleyin. Pahalı hediyelerle birlikte verilen sözleşmelere özellikle dikkat edin. Kontrattaki 'Küçük yazıları' çok iyi okuyun. Genelde en önemli hakların yazdığı bu yazıları gözden kaçırırsanız hukuken sonradan karşı koyma şansınız da azalır? dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber