İçişleri Bakanlığından 'çipli pasaport' açıklaması

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 08 Temmuz 2010 19:36, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İçişleri Bakanlığı'ndan, çipli pasaportlarla ilgili aynı konuda, farklı tarihlerde, iki ayrı ihale yapılması, devletin zarara uğratılması ve vatandaşların kişisel verilerinin yurt dışına çıkarılmasının söz konusu olmadığı ifade edildi. -Açıklamada, bugüne kadar yurt içindeki ve yurt dışındaki 184 binden fazla vatandaşa yeni tip pasaport tanzim edildiği ve kendilerine adreslerinde teslim edildiği bildirildi.

İçişleri Bakanlığı'ndan, çipli pasaportlarla ilgili aynı konuda, farklı tarihlerde, iki ayrı ihale yapılması, devletin zarara uğratılması ve vatandaşların kişisel verilerinin yurt dışına çıkarılmasının söz konusu olmadığı ifade edildi.

İçişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, CHP Konya Milletvekili Atilla Kart'ın düzenlediği basın toplantısında, "Çipli pasaportlarla ilgili aynı konuda, farklı tarihlerde, iki ayrı ihale yapıldığı ve vatandaşların kişisel verilerinin yurt dışına çıkarıldığını" iddia ettiği belirtildi.

Konu hakkında, kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi ve yanlış anlaşılmalara meydan verilmemesi bakımından açıklama yapılmasına gerek duyulduğu kaydedilen açıklamada, "Öncelikle Sayın Atilla Kart'ın iddia ettiği gibi aynı konuda ve farklı tarihlerde mükerrer olarak iki ayrı ihale yapılması ve devletin zarara uğratılması kesinlikle söz konusu olmamıştır.

Diğer taraftan iddia edildiği şekilde vatandaşlarımızın kişisel verilerinin yurt dışına çıkarılması gibi bir husus da asla söz konusu değildir" denildi.

-ÇİPLİ PASAPORTLARIN GELİŞİM SÜRECİ-

Açıklamada, Çipli Pasaportlarla gelişim sürecine ilişkin şunlara yer verildi:

"Ülkemizin de üyesi olduğu Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü (ICAO) tarafından belirlenen standartlarda pasaportların vatandaşlara verilebilmesi için 2000 yılından itibaren fiilen çalışmalara başlanmıştır. Ülkemizde pasaportların hazırlanması iki aşamada gerçekleştirilmektedir.

1.Değerli Kâğıtlar Kanunu uyarınca pasaportların basım işi Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü tarafından yapılmaktadır. 2. Basımı tamamlanan boş defterlerin vatandaşlara mahsus hale getirilmesi, adı ve soyadı, doğum tarihi, fotoğrafı gibi bilgilerin özel bir yazılım ve donanım kullanılarak kişiselleştirilmesi (tanzimi) Bakanlığımız Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından yapılmaktadır.

Bu süreçte Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü kendi sorumluluk alanı ile ilgili çalışmalarını yürütürken Bakanlığımızın görev alanına giren kısmıyla ilgili 2004 yılından itibaren Kamu İhale Kanununa uygun olarak Emniyet Genel Müdürlüğünce üç kez ihale açılmış, ancak hiç birisinde firmalar yeterli görülmediğinden ihaleler iptal edilmek zorunda kalınmıştır.

Son olarak 2007 yılında yapılan ihalede 16 milyon 495 bin TL ile 35 milyon TL fiyat aralığında teklif veren firmalarla yapılan açık eksiltmede 10 milyon 500 bin TL bedel teklif eden Kunt-IRIS İş ortaklığı ile sözleşme imzalanmıştır."

Gerçekleştirme süresi sonunda işin sözleşmede istenilen niteliklere uygun olarak yapılmadığı iki kez yapılan muayene sonucunda anlaşıldığı ve hem firmaya ceza uygulandığı hem de 11 Eylül 2009 tarihinde sözleşmenin feshedildiğine işaret edilen açıklamada, "Fesih işleminin sonucunda ilgili iş ortaklığının teminatının hazineye gelir kaydedilmesi Maliye Bakanlığından istenmiş, ayrıca firma kamu ihalelerinden Bakanlığımızca iki (2) yıl süreyle men edilmiştir. Diğer taraftan kamunun uğradığı zararın tazmini için firma aleyhine dava açılmıştır" denildi.

Açıklamada, Kunt-IRIS İş ortaklığı da yapılan feshin haksızlığının tespiti için idare aleyhine dava açtığı bildirilerek, karşılıklı açılan davaların halen sürdüğü, bu arada firma hakkında İçişleri Bakanlığı'nca konulan ihale yasağının da devam ettiği ifade edildi.

-"184 BİNDEN FAZLA VATANDAŞA PASAPORT TANZİM EDİLDİ"-

Açıklamada, Türkiye'nin taahhütleri doğrultusunda 01 Nisan 2010 tarihinde makinede okunabilen yeni tip e-pasaportların verilebilmesi amacıyla, yurt içi müracaatları için Emniyet Genel Müdürlüğü'nün, yurt dışı müracaatları için Dışişleri Bakanlığının kendi personelinin çalışmaları sonucunda sürecin tamamlandığı ve 01 Haziran 2010 tarihinden itibaren yeni tip pasaportların vatandaşlara verilmeye başlandığı hatırlatıldı. Açıklamada ayrıca, "Bugüne kadar yurt içindeki ve yurt dışındaki 184 binden fazla vatandaşımıza yeni tip pasaport tanzim edilmiş ve kendilerine adreslerinde teslim edilmiştir.

Yeni pasaportlarda uluslararası standartlara uygun olarak sahibinin yüz biyometrisinin de bulunduğu yonga (çip) bulunmakta ve optik olarak makinede okunabilmektedir" denildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber