ATM'ler müşteriyi parmağından tanıyacak

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 11 Temmuz 2010 22:41, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bankacılıkta artık 'kartsız' dönem başladı. ATM'lerden para çekmek veya EFT, kredi kartı borcu ödeme gibi işlem gerçekleştirmek isteyen müşterilerin kart kullanmak yerine parmaklarını dokundurmaları yeterli olacak. Akıllı teknolojinin yakın bir gelecekte cep telefonları, dizüstü bilgisayarlar, POS cihazları, ev ve araba kapılarında da uygulanması bekleniyor.

Şifre uygulamasıyla kredi kartı dolandırıcılığını yüzde 90'lara varan oranlarda frenleyen bankacılık sektörü, ilginç bir uygulamaya daha imza atıyor. Bu kez filmlere konu olan bir sistemi başlatmak için düğmeye basan İş Bankası ve Vakıfbank, şifre yerine müşterinin parmak damar haritasını tanımlıyor. Bankamatik kartı olan müşteriler, kendi parmak damar haritasını sisteme tanıttıktan sonra şube ve ATM'lerde kartsız her türlü işlemi yapabilecekler. Biyometrik tanıma sistemi dünyada yaygın olarak Japonya'da kullanılıyor. Japonya'da 75 bin ATM ve 30 binden fazla banka şubesinde sistem işliyor. Ayrıca Brezilya, İspanya ve Polonya'daki bankalar da söz konusu sistemi kullanıyor.

Şimdiye kadar görüp duyduğumuz yüz, iris, ses, parmak izi biyometrik yöntemlerine bir yenisi daha eklendi. Yeni parmak damar haritası uygulaması sayesinde, bankamatik kartı olan (kredi kartları için geçerli değil) müşteriler, ATM ve şubelerden şifre gerekmeksizin her türlü işlemleri yapabilecekler. Söz konusu uygulama, bankamatik kartları ve parmak damar haritalarından elde edilecek verilerin bankanın sisteminde eşleştirilmesi sayesinde işlem yapabileceği yeni damar tanıma şifresi oluşturulacak. Parmak damar tanıma şimdiye kadar geliştirilen en güvenli biyometrik yöntem olarak kabul edilen iris (göz) tarama sistemiyle aynı güvenlik seviyesinde, ancak damar tanıma sisteminde bilgilerin eşleştirme süresi iris tanıma ile karşılaştırıldığında daha kısa sürüyor.

Ayrıca iris tanımada karşılaşılan göz kırpmama gibi kullanım zorlukları da bulunmuyor. İnsanın yaşamı boyunca parmak damar yapısının değişime uğramadığı, her bireyin kendine özgü parmak damar yapısı olduğu vurgulanıyor. Böylece, müşteriler yaşamları boyunca değişmeyecek, hatırlamak zorunda kalmayacakları ve kopyalanamaz bir şifreyi her an üstlerinde güvenle taşıyor olacaklar. Sistemin güvenlik açısından avantajlarına da değinen İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Hakan Aran, 'biyokimlik' olarak adlandırdıkları parmak damar haritasının kopyalanıp çalınamayacağını, böylece ATM sahtekârlığının en aza indirileceğini vurgulayarak, sistemin, parmak izinden farklı olduğunu belirtti. Bina güvenliği, bilişim teknolojilerinin güvenliği gibi alanlarda da bu teknolojinin kullanıldığını kaydeden Aran, teknolojinin gelişmesiyle daha küçük boyutlarda üretilecek olan parmak damar tanıma cihazlarının gelecekte cep telefonları, dizüstü bilgisayarlar, POS cihazları, ev ve araba kapılarında kullanılmasının da mümkün olabileceğini söyledi. Aran, damar haritasının ise dış düzeyden etkilenmeyen bir yapıda olduğuna dikkat çekerek, "Alınan örnekten üretilen veri, kimlik tespiti için değil, kimlik doğrulama için kullanılıyor. Böylece müşteri kişisel gizlilik endişesi olmadan cihazı kullanabiliyor.'' şeklinde konuştu.

Vakıfbank Genel Müdür Yardımcısı Metin Recep Zafer ise, 'bioşifre' ismi verdikleri parmak damar tarama sisteminin güvenlikle beraber, bankalara verimlilik ve müşterilerine ise kullanım kolaylığı sağlayacağını ifade etti. Zafer, kart kopyalama ve şifre hırsızlığı nedeniyle bankaların mağdur olduğunu söyledi.

Sistem nasıl çalışıyor?

Parmak damar tanıma uygulamasından faydalanmak isteyen müşteriler, öncelikle sahip oldukları bankamatik kartlarıyla bağlı oldukları banka şubesine gidecek.

Kızıl ötesi ışınlar yardımıyla parmaktaki damar yapısını sisteme tanıtmaları gerekiyor. Bu sırada aynı bilgiler bankamatik kartlarındaki bilgilerle eşleştiriliyor. İlk kullanım için müşterinin, ATM cihazı üzerindeki 'Parmak Tarama Sistemi'ne hem banka kartını hem de parmağını dokundurarak işlemi aktif hale getirmesi gerekiyor.

Kartsız işlem yapmak isteyen müşteri, ATM'deki 'Kartsız İşlem' bölgesine tıklayarak tercihini yapacak. Ardından İş Bankası müşterileri banka tarafından verilen müşteri numarasını, Vakıfbank müşterileri ise TC kimlik numarasını girecek.

İş Bankası müşterileri parmak taraması yaparak menüye ulaşabilirken, Vakıfbank müşterileri şifre girdikten sonra parmak taraması yapacak. Aktivasyon işlemi tamamlandıktan sonra, bankamatik menüsünün tamamına ulaşılabiliyor.

Kenan Mehmetzade İSTANBUL

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber