TSE'de başlatılan operasyon derinleşiyor.

Haber Giriş : 02 Mart 2005 10:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Müfettişler, tarımda kullanılmak üzere Rusya'dan ithal edilen 1.5 trilyon lira değerindeki standart dışı tarım gübresinin, 'sanayi hammaddesi' diye yurda sokulduğunu belirledi. Bürokratlar ve firmalardan sonra bazı eski milletvekilleri de soruşturma kapsamında mercek altına alındı.

TSE'de Genel Sekreter ve 2 yardımcısı dahil 14 yöneticinin görevden alındığı yolsuzluk soruşturması derinleşiyor. 4 müfettiş tarafından yürütülen soruşturmanın ilk ayağında yolsuzluğa bürokratlar ve firmalardan sonra bazı eski milletvekillerinin de adının karıştığı ortaya çıktı. 100 milyon dolarlık yolsuzluk iddiaları üzerine TSE arşivlerindeki 5 bine yakın dosyayı incelemeye başlayan müfettişler, Rusya'dan tarımda kullanılmak üzere ithal edilen 1.5 trilyon lira değerindeki gübrenin, sanayi hammaddesi olarak yurda sokulmasında bazı eski milletvekillerinin aracı olduğunu belirledi.

Raporda, gübreye 'TSE uygunluk belgesi' alamayan firma yetkililerinin 'depo parası ödememek için' milletvekillerini araya sokarak tarımsal gübreyi, sanayi hammaddesi olarak yurda soktukları ortaya çıktı. ''İthalata uygunluk belgesi'' isteyen firmaların, bürokratlar tarafından rüşvete zorlandığının belirtildiği raporlarda, laboratuar ölçümlerinde 'uygun değildir' denilerek ithaline izin verilmeyen çok sayıda Uzakdoğu menşeli mala daha sonra ithalat belgesi verildiği belirlendi. Soruşturma kapsamında firmalarla bürokratların parasal ilişkileri ve bürokratların mal varlıklarındaki gözle görülür artış da mercek altına alındı.

Soruşturmanın 2. ayağında malların uygunluğunun tespitinde kullanılan laboratuar işlemleri, bazı ihaleler, personel alımları ile Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde rahat dolaşımı sağlayan CE işaretiyle ilgili iddialar da inceleniyor.

iha

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber