Hükümetin sosyal içerikli düzenlemeleri ya Cumhurbaşkanına ya da yargıya takılıyor

Haber Giriş : 21 Temmuz 2003 12:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Hükümetin sosyal içerikli düzenlemeleri ya Cumhurbaşkanına ya da yargıya takılıyor

Hükümet, 365 milletvekiliyle güçlü bir şekilde iktidara gelmesine rağmen önüne çıkarılan hukuki engeller nedeniyle kendi programını uygulamakta zorlanıyor. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in yasaları veto etmesi başta olmak üzere Anayasa Mahkemesi ve Danıştay'ın verdiği kararlar ekonomik ve sosyal anlamda büyük umutlar bağlanan icraatların gerçekleştirilmesine imkan vermiyor.

Orman vasfını yitirmiş araziler, 2003 bütçesindeki gelir artırıcı, gider azaltıcı düzenlemeler, personel tasarrufu sağlamak amacıyla emeklilik yaşını 65'ten 61'e indiren yasa değişikliği ve son olarak 10 bin fakir öğrencinin devlet tarafından özel okullarda okutulmasını sağlayacak olan düzenleme ya Sezer'den ya da Anayasa Mahkemesi ve Danıştay'dan döndü. AB'ye uyum sağlamak amacıyla çıkarılan yasaların da güvenlik ve yargıdaki eski anlayışın sürdürülmesi nedeniyle uygulamaya yansımadığından şikayet ediliyor.

AK Partililer, hukuk ve yargının hükümetin icraatlarını engelleme aracı olarak kullanılmasından şikayet ediyor. AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili ve Anayasa Komisyonu Sözcüsü Mehmet Ali Bulut, AK Parti'nin önceki hükümetlerde olduğu gibi Meclis'te yasa yapma tekniğine son derece uygun davranarak yasaları çıkardığını; ancak partilerinin başarısının hazmedilemediği için önlerine çeşitli engeller çıkarıldığını söyledi. Bulut, Cumhurbaşkanı Sezer'in görüş olarak CHP'ye yakın olduğunu ve taraflı davrandığını belirterek yasaların veto edilmesinde de bu muhalif tavrın etkili olduğunu savundu. Birçok önemli icraatının Cumhurbaşkanı ve yüksek mahkemeler tarafından engellendiği için hayata geçirilemediğinden yakınan Bulut, ?Bazı yasalarda belki birtakım eksiklikler olabilir; ama hepsi de yanlış değil. Mesela 10 bin fakir öğrencinin devlet tarafından özel okullarda okutulmasının yasalara, hukuka aykırı hiçbir yönü yoktur. Ancak garip bir kararla Danıştay bu konuda yürütmeyi durdurma kararı vermiştir.? dedi. İktidara geldiğinden bu yana birçok önemli icraatı Cumhurbaşkanı'nın vetosuna ve yargı kararlarına takılan hükümet, Cumhurbaşkanı ve CHP'nin Anayasa Mahkemesi'ne yaptığı başvurular ve Danıştay'da açılan yeni davalar nedeniyle bundan sonra daha çok sıkıntı yaşayacak gibi gözüküyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber