ÇED toplantısında sopayla muhtara saldırdı

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 16 Temmuz 2010 15:31, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Rize'nin Küçükçayır Köyü'nde yapımı planlanan hidroelektrik santral projesi için düzenlenen Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) sürecine halkın katılımı toplantısı sırasında santrallere karşı çıkan köylüler ile enerji şirketinin her yıl köye 25 bin dolar katkı sağlayacağını öne sürerek destek çıkan köylüler arasında tartışma yaşandı. Santral inşaatı sırasında arazisine giden köprünün yıkılmasına tepki gösteren 70 yaşındaki Havva Türüt, sopayla santrale destek çıkan köy muhtarına saldırdı.

Rize İdare Mahkemesi'nin daha önce açılan davada yürütmeyi durdurma kararı verdiği Küçükçayır Köyü'ndeki 9 megavat kurulu gücündeki Ambarlık 1 ve 2 hidroelektrik santrali (HES) için Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) süreci başlatıldı. Çevre Ev Orman Müdürlüğü nezaretinde Ambarlık Köyü kahvehanesinde gerçekleştirilen ÇED sürecine halkın katılımı toplantısında santral karşıtı ve santrali isteyen köylüler arasında tartışma yaşandı. Ambarlık köyü muhtarı Vahap Türüt, can suyu ve cebri boruların geçeceği güzergahlardan dolayı sıkıntı yaşadıklarını, bunların giderilmesi halinde santral inşaatına karşı olmadıklarını açıkladı. Ardından bir köylü de enerji şirketinin her yıl köye 25 bin dolar katkı sağlayacağını belirterek santrale destek verdiklerini söyledi. Santrale karşı çıkan köylüler ise toplantıda yaşadıkları çevre sorunlarını anlatmaya çalıştı. Ancak köy muhtarı ve santrale destek veren köylülerin engellemeleri ile karşılaştılar. Bu sırada karşıt görüşlü köylüler arasında sert tartışmalar yaşandı.

Sopayla muhtara saldırdı

Toplantı sırasında salona gelen ve santral regülatörünün kurulduğu bölgedeki arazisinin kamulaştırılarak alındığını anlatan Reşit Türüt, "Arazi üzerinde 50 bin lira vererek yaptırdığım köprü vardı. Buradan karşıdaki arazilerime geçiyordum. Arazimi kamulaştırdılar ancak köprüyü muaf tuttular. Enerji şirketi bana sormadan köprüyü yıktı. Benim 70 yaşındaki annem tepeleri dolaşarak sırtına çay taşımak zorunda kaldı. Bunun hesabını kim verecek?" dedi.

Bu sırada Ambarlık köyü muhtarı Vahap Türüt ile Reşit Türüt arasında tartışma yaşandı. Reşit Türüt itilerek kahvehane dışına çıkarıldı. Bu sırada oğluna müdahale edildiğini gören 70 yaşıdaki Havva Türüt, elindeki sopayla muhtar Vahap Türüt'e saldırdı. Öfkeli kadın, güçlükle yatıştırıldı. Diğer köylülerin araya girmesiyle olay büyümeden yatıştırıldı. Yaşanan gerginlikler üzerine Çevre ve Orman Müdürü Sabit Kandemir, toplantıyı bitirerek heyetle beraber köyden ayrıldı.

'Şirket isim değiştirdi, yüzde 98'ini İspanyollulara sattı' iddiası

Derelerin Kardeşliği Platformu Dönem Sözcüsü Ömer Şan, toplantıda daha önce REDAŞ Enerji olan şirketin adını Ambarlık Elektrik Üretim A.Ş. olarak değiştirerek, yüzde 98 hissesini İspanyol enerji şirketine sattığını öne sürdü. Şan, "Firmanın daha öncede santral inşaatına karşı çıkılmaması ve köylülerin ikna edilmesi karşılığında 49 yıllığına her yıl 25 bin dolar ödemeyi taahhüt ettiğine dair karşılıklı imza altına alınmış bir belgesi ortaya çıkmıştı. HES inşaatları ile vatandaşların yaşam alanlarına müdahale ediliyor, sular tünellere alınarak dereler kurutuluyor" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber