Karargahta 1009 günlük suskunluk

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 21 Temmuz 2010 08:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Genelkurmay Başkanlığı, ?3 subay arasında geçen ihanet konuşmaları? ve ?PKK askeri, asker mevlidi izledi? iddiaları için bir haftadır sessiz kalmayı tercih etti. İhanet soruşturmasının bin günden fazla sürmesi kafalardaki soru işaretlerini artırdı

?Bizim adamlar çok zayiat veriyor Heronları düşürün'

İhanet skandalı Bugün Gazetesi'nin manşetiyle Türkiyle gündemine bomba gibi düştü. 12 Eylül 2007 günü Hava Pilot Üsteğmen Fırat Ç. ile Hava Pilot Yarbay Selami Selçuk Ç. arasında yapılan telefon görüşmesi MİT'in takibine takıldı. Fırat Ç., PKK'lıları ?kendi adamları' olarak niteliyor ve ?Çok zayiat verdikleri için ya Heronların koordinatlarının değiştirilmesini ya da düşürülmesini' istiyor. Yarbay Ç.'nin buna cevabı ?çaresine bakarız? oluyor.

DOSYA SAHTE ÇÜRÜK SANIĞI ALBAY'DA

Üsteğmen Fırat Ç.'nin başyka bir subayla daha telefon konuşması takibe takılıyor. Bu sefer telefondaki kişinin Tuğamiral Alaettin S. olduğu tespit ediliyor. Konuşmanın yapıldığı dönemde Tuğgeneral S.'nin Heronlarla ilgili en kritik birim olan Genelkurmay'daki ODC'nin başında olduğu belirleniyor. Dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Başbuğ hemen soruşturma emri veriyor ve dosya Sahte Çürük Çetesi lideri olduğu iddiasıyla tutuklanan Hakim Albay Ahmet Zeki Üçok'un önüne gidiyor.

ÜÇ ŞÜPHELİ SUBAY DA TERFİ ETTİRİLDİ

Üçok sadece Üsteğmen Fırat Ç.'nin ifadesi alıp serbest bırakıyor. Yarbay Selami Selçuk Ç. ise sadece tanık olarak ifade veriyor. Dosya sümanaltı ediliyor. Tuğamiral S.'nin de dosyaya girmesiyle dosya askeri savcılar arasında gidip gelmeye başlıyor ve Milli SAvunma Bakanlığı son olarak Genelkurmay Askeri Savcısı'nın dosyaya bakmasını kararlaştırıyor. Bu süreçte Üsteğmen Fırat Ç. terfi ederek Yüzbaşı, Yarbay Selami Selçuk Ç. ise terfi alarak albay oluyor.

PKK askeri üssü izlerken askerler mevlid takibi yapmış

star, PKK'lı teröristlerin İskenderun'da Deniz İkmal Destek Komutanlığı Şehit Er Remzi İlboğa Kışlası'nı yakın takibe alıp birliği bütün açılardan görüntüleyip, haritalarını, atış mesafelerini, nöbet değişim saatlerini çıkartırken; askeri istihbaratın 6. Kolordu Komutanlığı emriyle İskenderun şehir merkezindeki hala saha futbol turnuvalarını, mevlid ve helva dağıtım törenlerini takip ettiğini belgeleriyle ortaya çıkarmıştı.

?İSTİHBARAT İSTEĞİ'NDEN ANLAŞILAN

PKK'lıların askeri üsle ilgili istihbarat yaptığı bilgisi 2009 Aralık ayında çıkan çatıymada öldürülen PKK'lının üzerinden çıkan fotoğraflarla tesadüfen öğreniliyor. Jandarma hemen durumu rapor haline getirip Deniz Üs Komutanlığı yetkililerine ?PKK size saldıracak? uyarısı yapıyor. Ancak bu uyarıya rağmen hiçbir önlem alınmayınca PKK 31 Mayıs 2009 günü İskenderin'daki birliği basıyor ve 6 askerimizi şehit ediyordu.

ASKER MEVLİD VE HELVA TÖRENİ İZLEDİ

PKK'lı teröristlerin birlikleri tel örgüleri keserek yakından gözetlediği dönemde askeri istihbaratın ise 6. Kolordu Komutanlığı'nın emri ile İskenderun şehir merkezinde Sivil Toplum Örgütlerini takip ettiği ortaya çıkmıştı. Albay Çetin Hepbıçakçı imzalı istihbarat raporunda İskenderun'daki bütün sivil toplum hayatını fişleyen çizelgeler, düzenlenen halı saha futbol turnuvaları, mevlid ve helva dağıtım törenleri, okulların düzenlediği bilim olumpiyatları ile ilgili bilgilere yer veriliyordu.

1009 günde bitmeyen soruşturma

Bir üstteğmen, bir yarbay ve bir amiralin isminin karıştığı ?ihanet' konuşmalarına ilişkin Genelkurmay'ın sessizliği dikkat çekerken, başlatılan askeri soruşturmanın 1009 gündür iddianameye dönüşmemesi kafa karıştırdı. Hukukçular ve siyaset bilimciler ?Genelkurmay'ın sessizliği iddiaların ciddiyetini gösteriyor? yorumu yaptı. ? HELİN ŞAHİN

TAM KEPAZELİK

DOÇ. DR: ÖNDER AYTAÇ (Bilgi Üniversitesi): Heron ve İskenderun olayları gerçekse, böyle kepazelik rezillik olmaz. Bu iddialar aydınlatılmalı. TSK hepimizin gözbebeğiyse bunu sürdürmek için bu tip dedikodulara bulaşmış olan, yurttaşı TSK'dan soğutmuş olmalar için ya YAŞ kararlarıyla görevlerinden alınması ya da istifa ettirmeleri gerekir.

İddianın ciddiyeti için bir gösterge

PROF. DR. MÜMTAZ'ER TÜRKÖNE: TSK'nın mevcut yapısının terörle mücadeleye elverişli olmadığını düşünüyorum. İstismara suistamele askeri açıdan tehlikelere son derece açık bir yapı bu. Genelkurmay'a yönelik bir suçlama olduğunda genelde hemen açıklama yapar. Şu ana kadar açıklama yapılmamış olması iddiaların ciddiyetinin bir karinesidir.

BİRİLERİ GİTMELİ

PROF. DR. GÖKHAN ÇAPOĞLU

(Anadolu Stratejik Araştırmalar Vakfı Başkanı): Korkunç bir ihtimal: ?Bizim PKK'lılar... Dağlıca ve Aktütün baskınlar birbirinin kopyası, cereyan ediş şekli, yardımın gecikmiş, istihbaratta bir kesilme var. Sanki birileri bağlantıyı kesiyor. Kabul edilebilecek bir olay değil. Birilerinin istifa etmesi gerekiyor.

TSK içinde yapılanan Ergenekon mu kapattı?

REŞAT PETEK (Emekli Başsavcı): Heron iddiasındaki gibi bu tip bir olayda soruşturmanın 3 ay bile geciktirilmemesi lazım. Adı geçenler derhal görevden uzaklaştırılmalıydı. Bu kişilerin adı Ergenekon'un TSK içindeki uzantısı Karargah Evleri soruşturmasında da geçiyor. Bu soruşturmaya bakan askeri savcının da Ergenekon'dan tutuklu olması ?birileri bu soruşturmayı örtbas etmeye çalışmış' görüşünü akla getiriyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber