Vural: Valileri not ediyoruz

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 23 Temmuz 2010 15:19, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, ''Valiler, AKP il başkanı, il başkan yardımcısı gibi davranmaktadırlar. Valileri ve kaymakamları uyarıyoruz; siyasi faaliyetlere içinde olmayınız. Bu valilerin hepsini not ediyoruz''dedi.

İnternette Sansüre Karşı Ortak Platformu temsilcileri, CHP Ankara Milletvekili Emrehan Halıcı ile TBMM'deki temasları çerçevesinde MHP Grup Başkanvekili Vural'ı ziyaret etti.

Platform üyeleri, internet kullanıcılarının düşünce özgürlüğü ve bilgiye erişim hakkının engellenemeyeceğini belirterek, Vural'a bu konudaki düşüncelerini aktardılar. Vural da Meclis'te siyasi partilerin temsilcilerinden oluşan bir komisyon kurulabileceğini ve bu konuların ele alınabileceğini kaydetti.

Daha sonra soruları yanıtlayan Vural, bir gazetecinin, kendisinin de katıldığı yemekte, ABD Büyükelçisinin, BDP Muş Milletvekili Sırrı Sakık'a yönelik ''ayrılırsanız üçüncü sınıf bir Ortadoğu ülkesi olursunuz'' sözlerini nasıl değerlendirdiğinin sorması üzerine, yemeğe geç katıldığını, diyalogları duymadığını ifade etti. Vural, ''Kimin neyine düşmüş Türkiye'nin bölünmesiyle ilgili hususlarda Türkiye'ye tavsiyede bulunmak. Bu devlet Türk milletinin iradesiyle oluşmuştur. Dolayısıyla hiçbir yabancı elçiliğin Türkiye'nin bölünmesiyle ilgili birtakım yerlere tavsiyede bulunması kabul edilebilir değildir'' dedi.

Türkiye'nin, Irak'ın toprak bütünlüğü ve üniter yapısına önem veren kırmızı çizgilerinin ''ortadan kalktığını'' öne süren Vural, ''Türkiye'yi özerkliğe doğru götürmek isteyen bir proje var. Bu projenin yasal altyapısı Anayasa değişikliğiyle temin edilmek isteniyor'' diye konuştu.

-''VALİLERİ NOT EDİYORUZ''-

Referanduma kadar vali ve kaymakamların izinlerinin durdurulması ile ilgili bir soru üzerine, Vural, şunları kaydetti:

''AKP döneminde Türkiye parti devletine göre yönetiliyor. Türkiye'nin her yerinde mülki idare amirleri, bir kısmını tenzih ediyorum, partinin il ya da ilçe başkanı gibi davranıyorlar. Bunu bütün örnekleriyle gördük. Düşünün ki bir valilikte açılım toplantısında MHP sorgulanabiliyor. Bir başka valinin kararıyla Aydın'da il başkanlığımızın önündeki afiş indirilebiliyor. Kars'ta 'referanduma 'hayır' kampanyamız zorbalıkla sekteye uğratılmak isteniyor. Başbakan ve AKP, kaymakamları ve valileri parti görevlisi gibi kullanmak istiyor. Valiler, AKP il başkanı, il başkan yardımcısı gibi davranmaktadırlar. Valileri ve kaymakamları uyarıyoruz; siyasi faaliyetlere içinde olmayınız. Bu valilerin hepsini not ediyoruz. Bu devir bitecek ve bu hesap sorulacaktır. İzinlerin iptaliyle ilgili Sayın Başbakan'ın bu talimatı kaymakamları ve valileri doğrudan siyasete bulaştırmaktır.''

''Bugün devlet zoruyla millete 'evet' dedirtmek istiyorlar. Bunun 12 Eylül zihniyetinden başka bir anlamı yoktur'' diyen Vural, ''Ey Aydın Valisi; devletin valisi misin Tayyip Erdoğan'ın valisi misin, önce buna karar ver. Kars'taki valiye de sesleniyorum; devletin gücünü milletine karşı ayrımcı bir şekilde bir zihniyet yaşayamaz, bu zihniyete Türk milleti teslim olmayacaktır. Vali 'bir suiistimal ile suçlansam hak verirdim, benim bu şekilde söyleyeceğime terör örgütü bile inanmaz' diyor. Gösterdiği şahide bakın'' şeklinde konuştu.

Vural, TSK İç Hizmet Kanunu'nun 35. maddesinin kaldırılmasıyla ilgili tartışmaların sorulması üzerine ise şunları kaydetti:

''Kanuna dayalı olarak mı darbe yapılmış? Önce, darbelerin demokratik ve hukuki meşruiyetinin olamayacağını kabul etmemiz lazım. Madem kaldıracaksanız getirin bir kanun teklifi. Minibüsçülerin cezasını azaltmak için iki günde kanun çıkarttığınıza göre koskoca Meclis Başkanı da bununla ilgili karnından konuşmadan atılacak adım varsa atar. Anlaşılıyor ki bu konu siyaset üretmek için kullanılıyor ama biz darbelerin demokratik ve hukuki meşruiyeti olmadığını düşünüyoruz ve 35. madde de darbe yapmayı meşru gösteren bir madde değildir.''

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber