Bakan Demir: Hız limiti artışı kazaları artırmadı, vatandaş zaten hızlı gidiyordu

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 24 Temmuz 2010 13:54, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir, trafik kazalarının yüzde 90'ının sürücü kaynaklı olduğunu söyledi. Bakan Demir, "Kazaların sebeplerini incelerseniz, büyük bölümünün hız limitinin dışındaki nedenlerden kaynaklandığını görürsünüz." dedi.

Devlet Bakanı Faruk Çelik'in kızının düğününe katılmak üzere Bursa'ya gelen Bakan Mustafa Demir, Vali Şahabettin Harput'u makamında ziyaret etti. Şehrin sorunlarıyla ilgili Harput'tan bilgi alan Demir, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Yaptıkları yeni düzenlemeyle ülke genelindeki tapu ve kadastro müdürlüklerinin modern görünüme kavuşacağını açıklayan Bakan Demir, Bursa Tapu Kadastro Bölge Müdürlüğü'nün de bu alanda örnek teşkil ettiğini kaydetti. Hedeflerinin tüm Tapu Sicil ve Kadastro Müdürlüklerinin birinci sınıf mekânlarda hizmet verir hale getirmek olduğunu ifade eden Demir, "Biz, 2011 yılının sonuna kadar 81 vilayette ve tüm ilçelerde fiziksel mekanda sıkıntısı olan hiçbir birimimizi bırakmamayı hedefliyoruz. Vatandaş modern binalarda hizmet alacak. Çünkü vatandaşlarımızın mülkiyet kayıtlarını tutan bir kurumun modern binalarda hizmet vermesi çok önemli." dedi.

'ZATEN LİMİTLERE UYMUYORDUK'

Bakan Mustafa Demir, bir gazetecinin 'Türkiye'nin önemli bir gündem maddesi olmasına karşın medyanın yeterince gündeme getirmediği trafik teröründe son 2 ayda 300'ü aşkın kişi hayatını kaybetti. Karayollarında hız limiti artırıldı. Mevcut yollar bu hız limitlerini kaldırır mı?' yönündeki soruyu da cevaplandırdı.

Hız limitlerinin artmasının kazaları artırdığına dair bir tespit bulunmadığını belirten Bakan Demir, şunları kaydetti: "Bu hız limiti artmadan önce de dönem dönem yaz ve bahar aylarında trafik kazalarında ciddi artışlar oluyordu. Kazalarda çok sayıda can kaybımız oluyor. Bunların ana nedeni sürücü hataları. Biz kültür olarak bu sınırlamalara, limitlere uyma noktasında çok başarılı değiliz. Arabayı aldığımızda süratli gidiyoruz. Uyumamız, istirahat etmemiz gerekirken, etmiyoruz. Yola giriş çıkışlarda çok dikkatli olmuyoruz. Kazalar büyük ölçüde sürücü hatalarından kaynaklanıyor. Vatandaşlarımız 5-10 dakika, yarım saat geç gitsinler, ama sağlıklı şekilde ulaşsınlar istiyorum."

Kazaların yüzde 90'ının sürücü hatasından kaynaklandığının altını çizen Bakan Demir, araç sayısındaki artışın sürdüğünü, bunun da kazaların nedenleri arasında bulunduğunu hatırlattı. Büyükşehirlerden Anadolu'nun çeşitli kentlerindeki memleketlerine gidip gelen çok sayıda vatandaş olduğunu kaydeden Demir, bayram ve tatil gibi özel dönemlerde seyahatlerin arttığını dile getirdi.

Vatandaşların yola çıkan yakınlarının ulaşmasını sabırsızlıkla beklediğini anlatan Bakan Demir şöyle konuştu: "Sürücülerimiz dikkatli olmak durumunda. Bu bilinci yakaladığımızda, trafik kazalarındaki sayının diğer ülkeler seviyesine yaklaşması mümkün olacaktır. 120 kilometre sürat için bizim şu andaki duble yollarımızın standartları yüksek. Kazaların sebeplerini incelerseniz, kazaların hız limitinin dışındaki nedenlerden kaynaklandığını görürsünüz. Zaten o hız limitinde gidiyor vatandaş. Yani hız limitinin artmış olması ilave hız yapmayı sağlamış olmadı. Hız limiti artınca, sanki 'yavaş araç kullanıyorduk da biraz daha süratini artırdık', bu böyle değil. Araba kullanmayı daha konforlu hale getirirsek, bu kazalar azalır. Özelikle sürücülerimiz kurallara uymalı, yorgun yola çıkmamalı."

Vali Harput, ziyareti nedeniyle Bakan Demir'e İznik çinisi hediye etti. Ziyaretin ardından Bakan Demir, AK Parti Bursa İl Başkanlığı ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanlığı'nı ziyaret etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber