Öğrenci Affının Sonu Ne Olacak

Haber Giriş : 04 Mart 2005 08:21, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

CHP, "Bir yıl Meclis'e gelemez" diyor. AKP, "Haftaya Meclis'te görüşürüz" diyor. Hukukçular Sezer'in gerekçesini farklı yorumluyor. Peki öğrenci affı ne olacak?

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in, öğrenci affı yasasını veto ederken dayanak gösterdiği ?Yasa af niteliği taşıdığı için gereken 330 oyluk nitelikli çoğunlukla çıkarılmadığı' gerekçesi, öğrenci affı konusunda yeni bir tartışma başlattı.

AKP'nin, önümüzdeki hafta Meclis gündemine getirmeyi planladığı öğrenci affı için CHP, ?Anayasa'ya göre veto edilen yasa bir yıl geçmeden Genel Kurul gündemine getirilemez, aksi takdirde Anayasa Mahkemesi'ne gideriz' tepkisini gösterdi. CHP Grup Başkanvekili Ali Topuz ise Cumhurbaşkanı'nın veto gerekçesini anımsatarak, ?Buna göre yasa TBMM'de 330 oy almadığı için reddedilmiş sayılır. İç tüzüğe göre, reddedilen yasalar bir yıl boyunca TBMM'de yeniden görüşülemez' diye konuştu. Topuz, hükümetin bunu dikkate almadan yasayı yeniden TBMM'de görüşmesi halinde iptal için Anayasa Mahkemesi'ne gideceklerini bildirdi.

ÇELİK: HAFTAYA MECLİS'TE

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, öğrenci affından vazgeçilmeyeceğini bildirdi. 677 bin öğrenciyi ilgilendiren yasayı Sezer'in ?nitelikli çoğunlukla çıkarılmadığı' gerekçesiyle iade ettiğini anımsatan Çelik, ?Gelecek hafta TBMM'de tekrar görüşülecek ve sayın Cumhurbaşkanımıza arz edilecektir' dedi. Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener de ?Yasanın veto edilmesinin gerekçesi, ?Oylamada nitelikli sayı aranması gerektiği' olarak açıklandı. Af niteliğindeki kanunlar 330 oyla çıkar. Vetonun gerekçesinde de bu var. Bu değerlendirilecektir. Yasa yeniden çıkacak' diye konuştu.

aktifhaber

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber