Sağlık Bakanlığı'da 'Şehit eşi Kılıçdaroğlu'nu şoke etti' haberlerini yalanladı

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 27 Temmuz 2010 17:21, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sağlık Bakanlığı, bazı basın organlarında çıkan 'Şehit eşi Kılıçdaroğlu'nu şoke etti' şeklindeki haberleri yalanladı.


Şehit eşi: Hastaneden kovulmam söz konusu değil


Bakanlık, konuyla ilgili bir bilgilendirme yazısı yayınladı. Bakanlık'tan yapılan yazılı açıklamada, bazı internet sitelerinde yer alan 'Şehit eşi Kılıçdaroğlu'nu şoke etti' ve 'Şehit Uzman eşi Kılıçdaroğlu'na dert yandı' şeklinde çıkan haberler yalanlandı. Açıklamada Şehit Uzman Çavuş Mehmet Boşnak'ın eşi Emel Boşnak'ın kayınpederi ve babasıyla birlikte Bafra Devlet Hastanesi'ne başvurdukları belirtildi. Başhekim Davut Çepni'nin kendileriyle bizzat ilgilendikleri ve muayene sırasında kendilerine refakat etmesi için bir çalışanın da görevlendirildiği kaydedildi.

Açıklamada, şehit eşi Emel Boşnak'ın sağlık güvencesinin aktif olmadığının anlaşıldığı, buna rağmen gereken muayeneler, hasta mağdur edilmeden hastane tarafından titizlikle yapıldığı ifade edildi.

Açıklamada şöyle denildi: "Başhekim Davut Çepni hastamıza, sosyal güvencesi aktif hale gelene kadar bir mağduriyet yaşamaması için sağlıkla ilgili her türlü imkânın sağlanacağı güvencesini vermiştir. Şehit Uzman Çavuşumuzun eşi Emel Boşnak'ın özlük hakları ile ilgili prosedürler takip edilirken herhangi bir mağduriyet yaşamaması için kendisine ve çocuklarına ayrıca 26.07.2010 tarihi itibari ile Yeşil Kart çıkarılmıştır. Kendileri de bu ilgi ve alakadan dolayı teşekkür ederek hastaneden ayrılmıştır."

Ayrıca Başbakanlık tarafından sağlık hizmetlerinin sunumu ile ilgili yayınlanan genelgede "Acil sağlık hizmeti vermekle yükümlü bulunan sağlık kuruluşları, acil vakaları hastanın sağlık güvencesi olup olmadığına veya ödeme gücü bulunup bulunmadığına bakmaksızın kabul edecek ve gerekli tıbbi müdahaleyi kayıtsız şartsız ve gecikmeksizin yapacaktır" denildiği ve tüm hastane yöneticilerinin de bu kurala uyduğunun altı çizildi.


SGK'DAN 'ŞEHİT EŞİ' AÇIKLAMASI

?Hürriyet Gazetesi'nin 27/07/2010 tarihli nüshasında ?Bu fotoğraflar Türkiye'de gündemi değiştirir? başlığı ile yer alan haberde özetle; ?PKK'nın düzenlediği Halkalı'daki saldırıda şehit olan Uzman Çavuş Mehmet Boşnak'ın eşi Emel Boşnak, CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu'na dert yandı. Emel Boşnak, Kılıçdaroğlu'na ?Hastaneye gittim sosyal güvencen bitti.? dediler. ?Şehidini toprağa verdin al reçeteni git dediler? şeklinde bir açıklamanın yer aldığının görülmesi üzerine konu incelenmiş olup, tespit edilen hususlar aşağıda sunulmuştur.

Malumları olduğu üzere 01/10/2008 tarihinde yürürlüğe giren 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 60 ıncı maddesinde genel sağlık sigortası kapsamında sayılan kişiler belirtilmiştir.

Aynı Kanunun Geçici 12 nci maddesinin ikinci fıkrası, ?Kamu idarelerinin sağlık hizmetlerinin sağlanmasına ilişkin görevleri, yürürlükten kaldırılan kanunlardaki hak ve yükümlülükler çerçevesinde ilgili kayıt ve işlemler Kurum tarafından devralınan tarihe kadar devam eder. Devir süreci üç yıl içinde tamamlanır.?

Dokuzuncu fıkrasında ise ?211 sayılı Türk Silâhlı Kuvvetleri İç Hizmet Kanununun, bu Kanuna aykırı hükümleri, bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren iki yıl süreyle uygulanır.? hükmünü amirdir.

211 sayılı Türk Silâhlı Kuvvetleri İç Hizmet Kanununa tabi Türk Silahlı Kuvvetlerinde çalışan personelin Kurumumuza devir işlemleri 15/10/2010 tarihinde gerçekleşeceğinden, bu tarihe kadar Türk Silahlı Kuvvetlerinde çalışan personel ile bunların bakmakla yükümlü olduğu kişilerin sağlık hizmetleri ve tedavi yardımları 211 sayılı Türk Silâhlı Kuvvetleri İç Hizmet Kanununa göre karşılanması söz konusudur.

Diğer taraftan, 3269 sayılı Kanuna tabi olarak Türk Silahlı Kuvvetlerinde görev yapmakta iken şehit olan Uzman Çavuş Mehmet Boşnak'ın eşi Emel Boşnak'ın anılan Kanunun ?Tedavi? başlıklı 10 uncu maddesinde ?211 sayılı Türk Silâhlı Kuvvetleri İç Hizmet Kanununun 66 ncı maddesinin (a) ve (b) fıkraları ile 67 nci ve 70 inci maddeleri hükümlerinden aynen istifa edecekleri? belirtilmiştir.

Öte yandan Genel Müdürlüğümüz kayıtları üzerinde yapılan araştırma sonucu, şehidin eşi Emel Boşnak veya Kurumu (Jandarma Genel Komutanlığı) tarafından bugüne kadar herhangi bir aylık talebinde bulunulmadığından, ilgiliye vazife malullüğü dul ve yetim aylığı bağlama işleminin yapılamadığı tespit edilmiştir. Aylık bağlanmaması nedeniyle de şehidin eşi Emel Boşnak Kurumumuz sağlık hizmetlerinden yararlanamamakla birlikte sadece Askeri Hastanelerden sağlık hizmeti almaktadır.

Jandarma Genel Komutanlığı veya şehidin eşi Emel Boşnak tarafından talepte bulunularak, Vazife Malullüğü Tevsik Belgelerinin tamamlanması ve bunların Kurumumuza intikali halinde dul ve yetimlerine derhal aylık bağlanacak ve Kurumumuz tarafından ilgililerin sağlık hizmetleri de karşılanacaktır.

Sonuç olarak; Şehit Uzman Çavuş Mehmet Boşnak'ın eşi Emel Boşnak'ın aylık bağlanıncaya kadar 211 sayılı Türk Silâhlı Kuvvetleri İç Hizmet Kanununa göre sağlık hizmetlerinden faydalandırılması mümkün olup, Kurumumuza yapılacak müracaat sonrası aylık bağlanması ile de, Sayın Emel Boşnak Kurumdan aylık bağlananlar için uygulanan 5510 sayılı Kanunun 60 ıncı maddesinin (f) bendi kapsamında, genel sağlık sigortalısı sayılarak Kurumumuz sağlık hizmetlerinden faydalandırılacaktır.

Bilgilerinize arz ederim.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber