Et fiyatları artacak

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 02 Ağustos 2010 15:47, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Gaziantep Ticaret Borsası (GTB) Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Çelik, yaklaşan Ramazan ayı dolayısıyla et fiyatlarının yükseleceğini bildirdi.

Çelik yaptığı açıklamada, toplumda et fiyatlarının düşeceği yönünde bir görüşün hakim olduğunu ancak et fiyatlarının yükselmesini beklediklerini kaydetti. Çelik, "Besi toklu (Canlı) kilo fiyatı 8,80 TL'den 9,50 TL'ye çıkmıştır. Bunun nedenleri incelendiğinde birden çok faktörün etkili olduğu görülmektedir. Ramazan ayının gelmesi ile birlikte ete olan talebin artmasından dolayı oluşan fiyat artışıdır. Elbette asıl nedenler yirmi yıllık süreç içinde azalan hayvan üretimidir. Güneydoğu ve Doğu Anadolu

Bölgelerinde terör nedeniyle boşalan köyler ve meralar hayvan üretimin azalmasında en büyük etkendir. Ve bu meralar bakımsızlıktan artık kullanılmayacak hale gelmiştir. Aynı zamanda köyden kente göçler nedeniyle hayvancılıkla uğraşan insan sayısında da azalma olmuştur. Bu göçler öyle büyük boyutlarda gerçekleşmiştir ki on yıl önce dünyaya et ihraç eden ülkemiz artık dünyadan et ithal etme noktasına gelmiştir. Elbette nüfus artışı nedeniyle ete olan talebin artması da bu konuda bir etkendir" dedi.

Çelik, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

"Fiyat artışına son dönemlerde ithal edilen hayvanların toplumumun tüketmeye alışık olduğu küçükbaş hayvanın aksine büyükbaş hayvan olması aynı zamanda bu hayvanların lezzetsiz olmasının da etkisi büyüktür. Tabi bu bize sorunun çözümü noktasında yapılanların bir hayli yetersiz olduğunu göstermektedir. Hayvan üreticilerinin köyden kente göçleri öncesi dişi koyun ve kuzuların kesilmesi de küçükbaş hayvan üretimini kötü yönde etkilemiştir. Kısaca artan talebe karşın arzın düşük olması ve bu arzın daha da

düşmesi nedeniyle fiyatların yükselmesi söz konusudur. Bir de bunlara yüksek yem fiyatları, stopaj vergileri ve taşıma giderleri gibi ek masraflar eklenmektedir. Bütün bunlar değerlendirildiğinde et fiyatlarının niçin arttığı daha iyi anlaşılmaktadır. Hatta bu artışında süreceğini öngörmek zor değildir."

Çelik, sorunların çözümü noktasında yapılacak politikaların bir daha gözden geçirilerek bir an önce hayata geçirilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber