Ataman ve Yörük orgeneral oldu

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 03 Ağustos 2010 07:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ceyda KARAASLAN ANKARA

YAŞ'ın 2'nci gününde Genelkurmay Genel Plan Prensipler Başkanı Yalçın Ataman ile Özel Kuvvetler Komutanı Servet Yörük orgeneralliğe terfi etti

Balyoz Davası kapsamında haklarında yakalama emri çıkarılan 11 general ve amiralin durumunun da görüşüldüğü Yüksek Askeri Şûra'da (YAŞ), Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) yeni orgeneralleri belirlendi. Kara Kuvvetleri Komutanlığı'ndaki boş olan 2 orgeneral rütbesine terfi eden isimler Genelkurmay Genel Plan Prensipler Başkanı Yalçın Ataman ile Özel Kuvvetler Komutanı Servet Yörük oldu. YAŞ'ın ikinci gün toplantıları dün sabah 08.30'da başladı. Şûra'nın birinci ve ikinci gününde öncelikli olarak terfi bekleyen 11 korgeneralin durumu ele alındı. Terfileri YAŞ üyelerinin oylarıyla, salt çoğunluğa göre alınan Yörük ve Ataman'ın orgenerallik rütbesiyle hangi görevleri yapacağı ise Başbakan Tayyip Erdoğan ile Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül'ün imzalayacağı ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün onaylayacağı kararnameyle yapılacak. TSK Personel Kanunu'nun 121. maddesi gereği kuvvet komutanları, Genelkurmay İkinci Başkanı, general ve amirallerin atanmaları, Genelkurmay Başkanı'nın teklifi, Milli Savunma Bakanı'nın yazılı bildirimi, Başbakan'ın imzalayacağı ve Cumhurbaşkanı'nın onaylayacağı kararnameyle yapılıyor.

HENÜZ UZLAŞMA YOK

YAŞ'ın ikinci gününde, Kara Kuvvetleri bünyesinde 5 korgeneral rütbesi için terfi bekleyen 19 tümgeneralin durumu görüşüldü. Bu generalden 4'ü Balyoz kapsamında haklarında yakalama kararı çıkarılan isimlerdi. Ancak sanık generallerin durumlarıyla ilgili henüz bir uzlaşmaya varılamadığı, bu isimlerin durumlarının bugünkü toplantıda ele alınacağı öğrenildi. Başbakan Erdoğan, geçen yıl olduğu gibi, Şûra'nın ikinci gün toplantısının öğleden sonraki bölümüne katılmadı. Erdoğan'ın bu tavrı "Terfilere ilişkin pürüzler aşıldı" şeklinde değerlendirildi. Ancak Başbakan Erdoğan'ın YAŞ'ın bugün yapılacak sabah oturumuna ve kararların imzalanacağı yarınki oturuma da katılacağı belirtildi. Bu yıl 30 Ağustos'ta Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ emekli olacak ve görevi 3 yıllığına, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Işık Koşaner devralacak. Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Aksay ile Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Eşref Uğur Yiğit ise 1 yıl daha görevlerinde kalacaklar. TSK'da yeni komutanların devir teslimleri ağustos ayının 3. haftası yapılacak. Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, görevini halefi Orgeneral Işık Koşaner'e 27 Ağustos Cuma günü devredecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber