Yeşil pasaport sadece 1. derece memurlara verilecek

Haber Giriş : 05 Mart 2005 07:54, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TBMM İçişleri Komisyonu'nda bulunan Pasaport Kanun Tasarısı, kırmızı ve yeşil pasaport ayrıcalığına sınırlama getiriyor. Şu anda 2,5 milyon kişinin kullandığı bu pasaportlar yapılan değişiklikle 90 bine düşecek.

Türkiye'de yaklaşık 2,5 milyon kişinin yararlandığı, Alaattin Çakıcı gibi organize suç örgütü liderlerinin bile kullandığı kırmızı ve yeşil pasaport ayrıcalığına sınırlama getiriliyor. TBMM İçişleri Komisyonu'nda bulunan yeni Pasaport Kanunu Tasarısı değiştirilerek, görevleri nedeniyle kırmızı ve yeşil pasaport kullananların sayısı 90 binin altına düşürülecek. Alt komisyonda, vergi rekortmenlerine yeşil pasaport verilmesini öngören düzenleme ise korundu. İçişleri Komisyonu gündeminde olan Pasaport Kanun Tasarısı üzerinde alt komisyon çalışmalarını tamamladı. Alt komisyon, ilk yaptığı çalışmada, görevleri nedeniyle kırmızı ve yeşil pasaport kullanma hakkına sahip olanların sayısını arttırmadı. Gelen talepler ve baskılar sonucu tasarı alt komisyonda ikinci kez ele alınarak, pasaport ayrıcalığı biraz daha genişletildi.

Yılların unutkanlığı düzeltildi

Hizmet damgalı ve diplomatik pasaportlar olarak adlandırılan kırmızı pasaport almayı hak edenler arasına eski kanunda olmayan "eski cumhurbaşkanları" da dahil edildi. Kanunda olmamasına rağmen bugüne kadar eski cumhurbaşkanları bir önceki görevlerinden dolayı kırmızı pasaport kullanabiliyorlardı. 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren eski Genelkurmay Başkanı olması, 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ise eski başbakan olması nedeniyle kırmızı pasaport kullanabiliyordu. Kanuna eklenen bu madde ile daha önce kırmızı pasaport almayı hak etmeyen bir kişi cumhurbaşkanı olursa, görevinden ayrıldıktan sonra da kırmızı pasaport kullanabilecek. Alt komisyon, milletvekili olmayan anamuhalefet partisi genel başkanlarının da kırmızı pasaport kullanmasına imkan veren değişiklik yaptı. Alt komisyonda MGK Genel Sekreteri, TİKA başkanı ve koordinatörlerin de kırmızı pasaport kullanabileceklere eklendi. Öncekinden farklı olarak başbakanların dışişleri danışmanlarının kırmızı pasaporttan yararlanabilmesi için büyükelçi ünvanı taşıması şartı getirildi.

Pozitif ayrımcılık kaldırılıyor

Tasarı en fazla yeşil pasaport kullananların sayısını azalttı. Daha önce 2'nci ve 3'ncü derecedeki devlet memurları ile bu dereceden emekli olanlara da verilen hususi damgalı pasaport olarak adlandırılan yeşil pasaport alma hakkı, sadece birinci derece memurlarlar ile sınırlı tutuldu. Tasarının bu şekilde kanunlaşması durumunda, 2 ve 3'ncü derecedeki memurlar ile bu dereceden emekli olanlar, bunların eş ve çocukları yeşil pasaportlardan yararlanamayacak. Tasarıda yer alan meslek birliği başkanlarına yeşil pasaport verilmesi hakkı alt komisyonda genel başkan ile sınırlı tutuldu. Daha önce 18 yaşını geçmiş bekar ve işsiz kız çocuklarına ailesinden dolayı verilen yeşil ve kırmızı pasaport kullanma hakkı da kaldırılacak.

Vergi rekortmenlerine de yeşil pasaport

Tasarıda yer alan vergi rekortmenlerine yeşil pasaport verilmesi alt komisyonda benimsendi. Tasarıya göre, illerinde vergi rekortmeni olan ve Türkiye genelinde vergi sıralamasında ilk 50'ye giren kurumların belirleyeceği kişilere, 30 milyon dolar ve üzerinde ihracat yapan şirketlerin yönetim kurulu başkan ve genel müdürlerine bir yıl süreyle yeşil pasaport verilecek.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber