YAŞ'ta paşaların istifa söylentisi

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 04 Ağustos 2010 07:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

YAŞ toplantısının 3'üncü gününde askeri kanadın 1. Ordu Komutanı Org. Iğsız'ın Kara Kuvvetleri'ne atanmasında direnmesi, Başbakan'ın ise geri adım atmaması görülmemiş bir gerginliğe neden oldu. Ankara'da zirve üstüne zirve yapıldı. Devreye giren Cumhurbaşkanı Gül, her iki tarafa ?uzlaşın' çağrısında bulunurken, askerlerin istifa seçeneğini de tartışığı kulislere yayıldı

Yüksek Askeri Şura (YAŞ) toplantısı, hem askeri kanadın, hem de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, kritik atamalarda geri adım atmaması üzerine görülmemiş bir krize yol açtı.

Zirvenin en kritik 3. günü Erdoğan'ın Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na getirilmesine soğuk baktığı 1. Ordu Komutanı Orgeneral Hasan Iğsız'ın internet andıcı nedeniyle, Ergenekon Savcısı Zekeriye Öz tarafından ifadeye çağırılması ile Balyoz davasında yakalama kararı çıkartılan bazı isimlerin terfisine kilitlendi.

Krizin belirdiği ilk günden bu yana devrede olan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, dün her iki tarafla da da zirve üzerine zirve gerçekleştirdi. Yapılan toplantılardan nihai bir karar çıkmazken, Gül, ?Anlaşın gelin? mesajını verdi. Ankara'da geç saatlerde, kritik bir toplantıda bir araya gelen Başbuğ ve komutanların ?istifa? seçeneğini de tartıştığı iddiaları yayıldı. YAŞ kararlarının, tarihinde ilk kez 4. gün öğle saatlerinde kamuoyuna açıklanamayacağı ortaya çıktı. Cumhurbaşkanı Gül ve Başbakan Erdoğan, günlük programlarını değiştirmek zorunda kaldı.

Görülmemiş trafik

YAŞ'ın üçüncü gün toplantısı dün sabah 09:30'da başladı. Toplantıya verilen arada Gül'ün, YAŞ üyelerine öğle yemeği vereceği duyuruldu. Ancak, verilen öğle arasında, Erdoğan'ın sürpriz temasları başladı. Erdoğan, saat 11.30'da Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül ve Adalet Bakanı Sadullah Ergin ile birlikte, Iğsız ve hakkında yakalama kararı çıkartılan isimlere ilişkin hukuki süreci masaya yatırdı. Bu görüşmede YAŞ'ta tartışılan atama formülleri de ele alındı. Erdoğan, daha sonra Dışişleri Konutu'na geçerek, Gül ile bir araya geldi. Gül'ün YAŞ üyelerine vereceği öğle yemeği öncesi gerçekleşen görüşme 1 saat sürdü.

Üçlü zirve

Gül'ün Dışişleri Konutu'nda verdiği öğle yemeğinin ardından bu kez Gül, Erdoğan ve Başbuğ üçlü bir zirve gerçekleştirdi. YAŞ kararlarının yürürlüğe girmesi için imzası gereken ve bu nedenle kararı büyük önem taşıyan Gül, devreye girerek Erdoğan ve Başbuğ'la gelişmeleri masaya yatırdı. Bu zirve 1,5 saat sürdü. Erdoğan'ın ayrılmasının ardından, Gül ile Başbuğ, bir süre başbaşa görüştü.

Zirvenin ardından Erdoğan, önce Ergin, ardından da Gönül ile yeniden görüştü.

Iğsız ve Balyoz'a kilitlendi

Kulislere sızan bilgilere göre, YAŞ öncesi terfileri gelen subaylar hakkında Balyoz davası kapsamında yakalama kararı çıkartılmasının ardından, YAŞ devam ederken, Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na atanması planlanan Iğsız'ın ifadeye çağrılması, askerin tepkisini büyüttü.

Askerin, YAŞ'taki dengeleri etkileyecek zamanlamalarla yargı kararları çıkartılmasına tepkili olduğu, hakkında yakalama kararı çıkartılan bazı subayların terfisinde ısrar ettiği de öğrenildi.

Berk ve diğer isimler

Balyoz'da ismi geçen subaylar dışında, hükümetin, Erzincan'daki Ergenekon davasının bir numaralı sanığı olan 3. Ordu Komutanı Orgeneral Saldıray Berk'in de askerin önerdiği yerlere atanmasına karşı çıktığı, Berk ismi üzerinde de kriz yaşandığı öğrenildi.

Krizi, Erdoğan ile askeri kesimin, Iğsız'ın Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na atanması konusundaki görüşlerini değiştirmemesi derinleştirdi. Bu durum her iki tarafça da Gül'e yansıtıldı. Zirve üstüne zirve yapılmasına rağmen, taraflar geri adım atmadı.

Gül: Anlaşın gelin

Her iki tarafın da geri adım atmaması ve sorunun daha da derinleşeceğinin Gül'e yansıtılması üzerine Cumhurbaşkanı'nın dün art arda yaptığı görüşmelerde nihai olarak, ?Anlaşın gelin? mesajını verdiği öğrenildi.

İstifa söylentisi

Başbuğ ve komutanların da görüşme trafiğinin ardından Merkez Orduevi'nde bir araya geldikleri öğrenildi. YAŞ toplantılarının üçüncü günü geleneksel olarak gerçekleşen bu buluşmanın ilk kez ?yemekli bir veda yemeği? niteliğinde gerçekleşmediği, bir ?durum değerlendirmesi? yapıldığı belirtildi. Söz konusu toplantıda komuta kademesinin istifa seçeneği de masaya yatırdığı iddiaları dün geç saatlerde kulislere yansıdı.

Programlar değişti

Yaşanan krizin aşılamadığı, Gül ile Erdoğan'ın haber merkezlerine gönderilen programlarıyla da iyice açığa çıktı. Erdoğan'ın kararnamelere nihai imzaları atmak için saat 09:00'da YAŞ'ın kapanış toplantısına katılması, burada nihai imzaların atılması, Başbuğ ve Gönül'ün de saat 11.00'de kararnameleri Cumhurbaşkanı'nın onayına sunmaları gerekiyordu.

Gece yarısına kadar beklendi

Ancak Gül saat 11.00'deki onay programını iptal etti. Gül'ün ve Erdoğan'ın günlük programı geceyarısına kadar haber merkezlerine ulaştırılmadı. Erdoğan'ın bugün saat 13:30 ve 14:30'da YAŞ'la ilgili olmayan iki ayrı kabulün yer aldığı geç saatlerde duyurulan programda görüldü.

?Son değerlerdirmemizi yaptık'

Gül, kritik saatlerin ardından dün Gambiya Büyükelçisi Gibril Joof'u kabul etti. Kabulün ardından, Gül, bir gazetecinin YAŞ toplantısı ve yapılan görüşmeleri anımsatarak terfilere ilişkin çekinceleri bulunduğu iddialarını gündeme getirmesi üzerine, ?Hayır, bunlar ayrı şeyler. Yüksek Askeri Şura normal toplantısını yapıyor. Biz de Sayın Başbakan ve Sayın Genelkurmay Başkanı ile biraz önce kendi aramızda son bir değerlendirmemizi yaptık. Herşey gayet normal şekilde? diye konuştu.

Iğsız ve Berk Gönül ile yan yana

Gül tarafından YAŞ üyelerine verilen yemekte Gül'ün iki yanına Orgeneral Başbuğ ile Genelkurmay Başkanı olması beklenen Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Işık Koşaner oturdu. Gül'ün karşısında ise Erdoğan ile Gönül yer aldı. Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na getirilmesi konusunda kriz yaşanan 1. Ordu Komutanı Orgeneral Hasan Iğsız, Gönül'ün yanına otururken, Erdoğan'ın yanında ise Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Eşref Uğur Yiğit yer aldı. Yemeğe ilişkin servis edilen fotoğraflarda komutanların gergin yüz ifadesi gözden kaçmadı.

SAAT SAAT YAŞ'IN 3. GÜNÜ

09.30: Kritik YAŞ toplantısının 3'üncü gün çalışmaları Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında Genelkurmay Karargâhı'nda başladı.

11.30: YAŞ toplantısının öğleden önceki bölümü tamamlandı. Başbakan Erdoğan, Başbakanlık Resmi Konutu'na geldi.

11.50: Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül ile Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Başbakanlık Resmi Konutu'na gelerek Başbakan Erdoğan ile görüştü.

12.20: Başbakanlık Resmi Konutu'ndaki üçlü zirve sona erdi.

12.30Başbakan Erdoğan, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından YAŞ üyelerine öğle yemeğinin verileceği Dışişleri Konutu'na geçerek, burada Gül ile baş başa, 1 saat görüştü.

13.20: Milli Savunma Bakanı Gönül, YAŞ üyelerine Gül tarafından yemeğin verileceği Dışişleri Konutu'na geçti.

13.25: Genelkurmay Başkanı Orgeneral Başbuğ öncülüğündeki YAŞ üyesi orgeneral ve oramiraller sırayla Dışişleri Konutu'na giriş yaptı.

13.30: Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından YAŞ üyelerine Dışişleri Konutu'nda öğle yemeği verildi.

14.30: Dışişleri Konutu'ndaki yemek sona erdi. Orgeneral Başbuğ dışındaki YAŞ üyesi general ve amiraller ile Milli Savunma Bakanı Gönül ayrıldı.

14.30: Dışişleri Konutu'nda Cumhurbaşkanı Gül, Başbakan Erdoğan ve Genelkurmay Başkanı Başbuğ'un katılımıyla üçlü zirve başladı.

15.55: Dışişleri Konutu'ndaki üçlü zirve tamamlandı. Erdoğan, Başbakanlık Resmi Konutu'na geçti. Başbuğ ile Gül bir süre baş başa görüştü.

16.10: Adalet Bakanı Ergin, Başbakanlık Resmi Konutu'na geçerek Erdoğan ile görüşmeye başladı.

16.15: Cumhurbaşkanı Gül, Dışişleri Konutu'ndan ayrılarak Gambiya'nın Ankara Büyükelçisi Gibril Joof'u kabul etmek üzere Çankaya Köşkü'ne geçti.

17.00: Adalet Bakanı Ergin, Resmi Konut'dan ayrıldı.

17.15: Başbakanlık'tan ayrılan Ergin Çankaya Köşkü'nde Gül ile görüştü.

19.00: Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Başbakanlık'ta Erdoğan ile 18 dakikalık bir görüşme yaptı.

20.00: YAŞ üyesi komutanlar karargahtan ayrılarak Org. Başbuğ başkanlığında Merkez Orduevi'nde toplandı.

23.05: Erdoğan da Resmi Konutu'ndan ayrılarak evine gitti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber