Hükümetin gündeminde yeni bir Vergi Barışı Kanunu yok

Haber Giriş : 05 Mart 2005 11:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Adalet Bakanı Cemil Çiçek, Vergi Barışı Kanunu'nda olduğu gibi yeni ve tüm mükellefleri kapsayan geniş çaplı bir vergi ya da mali affın olmayacağını açıkladı.

DYP Denizli Milletvekili Ümmet Kandoğan'ın soru önergesini yazılı olarak cevaplandıran Adalet Bakanı Cemil Çiçek, Türk Ceza Kanunu'nda (TCK) ve özel ceza kanunlarında 'siyasi suç' olarak tanımlanmış suç tipi bulunmadığını, ceza infaz kurumlarında 'siyasi suçlu' olarak nitelendirilebilecek hükümlü ve tutuklunun olmadığını belirtti. Çelik, 'siyasi af' içeren bir kanunun ya da hazırlanan kanun tasarısının söz konusu olamayacağını dile getirerek, 2003 tarihinde çıkarılan Topluma Kazandırma Yasası'nın amacıyla ilgili de "Siyasi ve ideolojik amaçla suç işlemek için kurulan terör örgütleri mensuplarının topluma yeniden kazandırılması, toplumsal huzur ve dayanışmanın güçlendirilerek devamının sağlanması olduğu malumlarıdır" dedi.

Çiçek, ayrıca yeni bir mali veya vergi affı olmayacağını da belirterek şu ifadeleri kullandı: "Ülkemizde yıllarca süren yüksek enflasyon ortamının yanı sıra yaşanan ekonomik krizlerin özellikle küçük esnaf üzerinde son derece olumsuz etkiler yaptığı, bu tür olumsuz gelişmeler nedeniyle mükelleflerin vergi borçlarını ödeyemez hale geldikleri, vergi asıl borcuna eklenen gecikme zamlarıyla da bu sarmalın katlanarak büyüdüğü görülmektedir. Mükelleflerin içine düştükleri bu durumdan çıkabilmelerinin sağlanması, ekonomik krizin ülkemiz üzerindeki etkilerinin ortadan kaldırılması ve vergi gelirlerinin arttırılması amacıyla önemli düzenlemelerden biri Vergi Barışı Kanunu'dur. Kanun kapsamına giren vergi, resim, harçlar, fon payı ve bunlara bağlı vergi cezaları, gecikme faizleri, gecikme zamları ve crimisiller, gümrük vergisi ve bunlara bağlı para cezaları ile gecikme zamlarının kanunda öngörülen süre içinde başvuruda bulunan mükelleflere, yine bu kanunda öngörülen usul ve esaslar dahilinde taksitle ödeme kalaylığı sağlanmıştır."

Çiçek, Vergi Barışı ile 3 Eylül 2004 tarihi itibariyle kümülatif olarak yaklaşık 4.7 milyar YTL tahsilat yapıldığını belirterek, 'Vergi Barışı Kanunu'nda olduğu gibi bütün mükellefleri de kapsayacak şekilde yeni bir düzenleme yapılmasının düşünülmediğini' kaydetti. Çiçek, bu açıklamasına kaynak olarak da 9 Şubat 2005 tarihli Maliye Bakanlığı'nın ilgili yazısını dayanak gösterdi.

iha

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber