Buğdaydaki fiyat artışları Türkiye'yi etkilemez

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 08 Ağustos 2010 16:47, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye Ziraatçılar Derneği Genel Başkanı İbrahim Yetkin, uluslararası piyasada buğday fiyatlarında yaşanan artışların, stokları olması sebebiyle Türkiye'yi etkilemeyeceğini bildirdi.

"BUĞDAYDAKİ FİYAT ARTIŞLARI, STOKLARI OLMASI SEBEBİYLE TÜRKİYE'Yİ ETKİLEMEZ

"STOKLAR GEREKLİ İHTİYACI KARŞILAR, BUĞDAY İTHALATINA GEREK YOK"

Yetkin, dünyadaki artan buğday fiyatlarıyla ilgili İçkale Otel'de düzenlediği basın toplantısında, son bir haftadır gündemde olan buğday zamlarının Rusya'da yaşanan kuraklıkla yakından ilgisi olduğunu hatırlattı. İbrahim Yetkin, bu yıl dünya genelinde buğday üretimini Arjantin dışında artıran başka bir ülke olmadığını belirtti.

ABD, Avrupa Birliği, Kanada, Avustralya ve Arjantin'in ciddi buğday rezervlerine sahip olmaları nedeniyle zamlara sevindiklerini dile getiren Yetkin, Türkiye'deki buğday fiyatlarının dünya fiyatlarından neredeyse yarı yarıya daha pahalı olduğu açıkladı.

Yetkin, tarım üretiminin yüksek maliyetlerle yapıldığını, örneğin tarımda kullanılan mazotu en pahalı kullanan ülkenin Türkiye olduğunu savundu.

Buğday haberleriyle ilgili basında yanlış bilgilendirme yapıldığını kaydeden Yetkin, 2010 yılında 21 milyon ton buğday üretileceğiyle ilgili haberlerin yanıltıcı olduğunu, Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) bunu bir tahmin olarak öne sürdüğünü, ancak bu rakamın 19 milyon ton olarak revize edildiğini anlattı.

Geçen seneye göre ülkede daha düşük üretim yapılacağını öne süren Yetkin, üretime ayrılan alanın büyümediğini ve değişmediğini söyleyerek bu konuda bir ilerlemenin söz konusu olmadığını iddia etti.

-"BUĞDAY İTHALATINA GEREK YOK".

Stokların zam tartışmalarına karşı büyük bir avantaj olduğunu belirten Yetkin, stok sahiplerinin bu durumu speküle ettiğini ve fiyatların artırılması sonucunda daha çok kazanacakları için seslerini yükseltip abartılı davrandıklarının altını çizdi.

Buğday ithalatına gerek olmadığını, stokların gerekli ihtiyacı karşılayacağını bildiren Yetkin, "Şu anda tüccarın, esnafın elinde olan buğdayın durumuna, TMO müdahale etmeli. Stokların çok doğru bir şekilde kullanılması gerekir" dedi.

Ramazan'ın yaklaşmasıyla ekmek fiyatlarının artması konusuyla da ilgili açıklama yapan Yetkin, ekmekte şu anda bir zam durumunun bulunmadığını ve yüzde 10-15 zam yapılması konusunun da doğru bir yaklaşım olmadığını ifade etti.

-ET FİYATLARINDAKİ ARTIŞLAR.

Yetkin bir basın mensubunun et fiyatlarıyla ilgili sorusu üzerine, ülkeye getirilen ithal etin geçici bir çözüm olduğunu ve Türkiye'nin damızlık hayvan ihtiyacının karşılanması gerektiğini belirtti.

Et fiyatlarını altın piyasasına benzeten Yetkin, Ziraat Bankası'nın yüzde 0 (sıfır) faizle kredi vermesinin olumlu bir durum olduğunu belirterek, yeterli arz-talep dengesi karşılanırsa, 1-2 ayda değil ancak uzun vadede çözüm alınacağını düşündüğünü kaydetti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber