Yargıtay: Boşanmada kadın kusurlu ise tazminat öder

Haber Giriş : 06 Mart 2005 06:57, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

YARGITAY, evlililiğin bozulmasında kadının kusurlu olması ve davranışlarıyla kocasının haysiyetini düşürmesi durumunda kadının, kocaya tazminat vermesi gerektiğine hükmetti.

Yargıtay 2'nci Hukuk Dairesi'nin önüne ilginç bir dosya geldi. Dosyadaki bilgilere göre kadın, davranışlarıyla kocasının haysiyetine halel getirmiş ve kişilik haklarına saldırıda bulunmuştu. Yerel mahkeme de bu durumu tespit etti ancak bu nedenle tazminat isteyen kocanın bu talebini reddetti. Temyiz incelemesini yapan Yargıtay 2'nci Hukuk Dairesi, öncelikle, "Toplanan delillerden davalının güven sarsıcı davranışlar içersine girdiği anlaşılmaktadır" tespitini yaptı. Ardından yerel mahkemenin kararını bozarken, kadının kişilik haklarına saldırıda bulunduğunu şu ifadelerle anlattı:
"Boşanmaya sebebiyet veren olaylar yüzünden kişilik hakları saldırıya uğrayan tarafın (koca), kusurlu olandan (kadın) manevi tazminat isteyebileceği öngörülmüştür. Toplanan delillerden evlilik birliğinin temelinden sarsılmasına sebep olan olaylarda tazminat isteyen davacının ağır yada eşit kusurlu olmadığı, bu olayların kişilik haklarına saldırı teşkil ettiği anlaşılmaktadır." Yargıtay, kadının kocaya tazminat ödemesi gerektiğini savunurken de "Mahkemece, tarafların sosyal ve ekonomik durumları, tazminata esas olan fiilin ağırlığı ile hakkaniyet kuralları dikkate alınarak davacı yararına uygun miktarda manevi tazminata hükmedilmesi gerekir." Aynı davada koca, evlilikten sonra edinilmiş mallardan pay almak istediğini de belirtti. Yerel mahkeme bu yönde bir karar vermedi. 2'nci Hukuk Dairesi, yerel mahkemenin kararını, "edinilmiş malların da paylaştırılması gerekir" görüşüyle de bozdu.

d.b.tercüman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber