Işık Koşaner'i bekleyen zor görevler

Kaynak : Türkiye
Haber Giriş : 17 Ağustos 2010 10:04, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Org. Işık Koşaner, terörle mücadelede önemli bir sınav verecek. Türk silahlı Kuvvetlerinin son zamanlarda sarsılan imajını da düzeltmeye çalışacak.

Genelkurmay Başkanlığı görevini 27 Ağustos'ta Orgeneral İlker Başbuğ'dan devralacak olan Org. Işık Koşaner'i birbirinden zor dosya ve tartışma konuları bekliyor. Orgeneral Koşaner'i üç yıllık görev süresinin ilk yılındaki en önemli icraatı profesyonel sınır birliklerinin kurulması olacak. Halen devam etmekte olan çalışma kapsamında, profesyonel birliklerin eğitimleri ve görev bölgelerinin tespitinde son sözü söyleyecek. Koşaner döneminde profesyonel sınır birlikleri uygulamasına paralel olarak ?Terörün dış desteği, finans kaynakları, barınma, lojistik ve eleman temin yeteneğinin kesilmesi? de öncelikli hedefler olacak.

TEK TİP ASKERLİK

Genelkurmay Başkanı Org. İlker Başbuğ, 29 Nisan 2009'da yaptığı açıklamada ?15 ay normal, kısa dönem ve dövizli askerlik uygulaması var. Daha sade, daha eşit daha adil bir sistem üzerinde çalışıyoruz. Bunları tek tipe indirebilir miyiz, üzerinde duruyoruz? demişti. Başbuğ'un başlattığı çalışma, Org. Işık Koşaner tarafından tamamlanacak.

SINIR KARAKOLLARI

Başbuğ döneminde başlanan ancak yavaş ilerlediği için eleştirilen yeni karakol binaları inşası da Org. Koşaner'in önceliklerinden biri olacak. TOKİ, Maliye Bakanlığı, Milli Savunma Bakanlığı ve Jandarma Genel Komutanlığı arasında 11 Kasım 2008'de imzalanan protokol çerçevesinde Jandarma'ya 118 ve Milli Savunma'ya 57 olmak üzere 175 karakol inşa edilecekti. Verilen bilgilere göre bunlardan 142'si için ihale yapıldı 33'ünün de ihale hazırlık çalışmaları sürüyor. İhalesi yapılanlardan ise şu ana kadar sadece 10'u tamamlanabilmiş bulunuyor.

TARTIŞMALI KONULAR

Koşaner'in başını ağrıtacak diğer tartışmalı konular Genelkurmay'ın Milli Savunma Bakanlığı'na bağlanması ve TSK İç Hizmet Kanunu'nun 35. maddesinin değiştirilmesi. CHP tarafından TBMM'ye taşınan 35. madde değişiklik teklifi, TBMM'nin 1 Ekim'de açılmasının ardından ele alınacak.

En çok askerlerin yargılandığı davalardaki tutumu merak konusu

Emekliye ayrılmaya hazırlanan Genelkurmay Başkanı Org. İlker Başbuğ'u ?Bir yılımı çaldılar? şeklinde isyan noktasına getiren ?Ergenekon, Balyoz Planı Davası, Kafes ve İnternet Andıcı Soruşturması? gibi dosyalar, Org. Koşaner'in de başını ağrıtacak gibi görünüyor. Çünkü çok sayıda muvazzaf ve emekli askeri personelin yargılandığı davalar onun görev süresi boyunca da devam edecek. Türk Silahlı Kuvvetlerin'den belge sızdıran personelle ilgili olarak Başbuğ döneminde başlatılan 13 soruşturmanın da Org. Koşaner döneminde tamamlanması bekleniyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber