Gelecek seçimde yedek vekillik olsun!!!

Haber Giriş : 07 Mart 2005 10:52, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başbakan Erdoğan, bir sonraki seçim için önerdiği "yedek milletvekilliği" sistemini yeniden gündeme getirdi. Ancak milletvekilleri, "Sırada vekillik bekleyenler varken milletvekillerinin başına her an her şey gelebilir" endişesiyle tepki gösterdi...

Başbakan Erdoğan, "yedek milletvekilliği" önerisini ilk kez geçen yıl, milletvekillerinin devamsızlıklarından yakınırken dile getirdi. Ve "Gerekirse Anayasa'yı değiştirir. Meclis çalışmalarına gelmeyenlerin, sık sık devamsızlık yapanların milletvekilliğini düşürür, yerlerine yedek milletvekillerini getiririz" dedi. Erdoğan, bu kez de partisinden peş peşe gelen istifalar üzerine, partilerarası transferlerin önünü kesmek amacıyla tartışmaya açılan Anayasa değişikliği kapsamında bu teklifini tekrar gündeme getirdi.

Başbakan Erdoğan, önceki akşam katıldığı iskele Sancak programında, partisinde yaşanan istifalarla ilgili açıklama yaparken, ilginç teklifte bulun. İşte Erdoğan'ın açıklamaları:

* Abdestinden şüphe eden namazından da şüphe eder. Gitmek isteyen arkadaşların kendi takdirleridir isteyen gidebilir. Başka yerde hizmet imkanları varsa gider orda hizmet ederler. Biz her şeye hakimiz. Partim ve tüm kurulları tüm samimiyeti ile ülkeye hizmet etmeyi sürdürecektir.

* Ben seçilmişlerle ilgili bir şey demiyorum. Gelecek seçimlerle ilgili Anamuhalefet partisi eğer birlikte ortak çalışalım derse parlamentoda devamlılığından yanayım. Parlamentoya devamsızlık edenleri gerekirse ihraç etme yetkisi olmalı. Çünkü milletvekilleri bunun için seçildiler. Bu da haftada üç gün. 4 gün kendilerine ait. Buna rağmen iktidardan da muhalefetten de birçok milletvekili Meclis çalışmasına katılmıyor. Ben burada şunu düşünüyorum. Devamsızlık olduğu takdirde tıpkı belediye meclis üyelerinde olduğu gibi yedek listedeki kişi onun yerine geçer. Ben bunu bugün için değil yapılacak seçimler için öneriyorum.

Milletvekilleri ne diyor?

Başkent kulislerini karıştıran AKP'nin Anayasa değişiklik teklif taslağı, milletvekillerinin de yüreğini ağzına getirdi. Milletvekilleri bu endişeyi esprili bir üslupla dile getirdi.

Araba çarpabilir!

* AKP'li Adalet Komisyonu üyesi ve TCK Alt Komisyonu Başkanı Hakkı Köylü: Yedek vekillik sistemi olursa, o zaman mevcut vekillerin her an başına her şey gelebilir. Yolda giderken araba çarpabilir, bir kaza kurşununa hedef olabilir. Çünkü arkasında milletvekilli olmayı bekleyenler olacak.

Her şey olabilir

* AKP'li TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu: "Gerçekten bu sistem vekillerin can güvenliğini tehdit eder mi?" sorusuna, "Bunu ben söylemiş olmamayım ama her şey olabilir" yanıtını verdi.

* AKP Ağrı Milletvekili Melik Özmen: Sistemimiz tam parlamenter sistemdir. Milletvekili ne olursa olsun seçilmiş kişidir ve dönem sonuna kadar milletvekili olarak kalır. Bakanlar Kurulu'na giren milletvekilleri için yedekleri düşünülebilir, ki bu bana göre de doğru bir sistemdir.

* DYP Denizli Milletvekili Ümmet Kandoğan: Uygulamaya geçilirse, bu endişede ne kadar haklı olunduğu kısa süre içinde görülecektir. Başbakan yedek milletvekilliğini açıkladığında Grup Başkanvekili bir arkadaş ayağa fırlayıp, 'O zaman Türkiye'de daha çok trafik kazası olur' diye bağırmıştı. Başbakan da, bu sözler üzerine gülümsemekle yetinmişti.

Sezer'den döner

* AKP Ankara Milletvekili Ersönmez Yarbay: Vekillerin can güvenliğinin tehlikeye düşeceğine inanmıyorum. Bir düzenleme yapılırsa, Cumhurbaşkanı'ndan ya da Anayasa Mahkemesi'nden döner.

vatan

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber