Şanlıurfa'da 50 STK, referandumda 'evet' çağrısı yaptı

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 17 Ağustos 2010 17:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası (ŞUTSO)'nın önderliğinde 50 sivil toplum örgütü temsilcisi, 50 derece sıcak havanın altında Hz. İbrahim'in ateşe atıldığı Balıklıgöl'de ortak basın açıklaması yaparak referandumda 'evet' çağrısı yaptı. STK temsilcileri referandumda evet oylarının yüksek çıkması için balıklara yem atıp dilek tuttu.

Ticaret Borsası, Ziraat Odası, Kent Konseyi Başkanı, SMMM Odası, Esnaf Odaları Birliği, Tabipler Odası, Eczacılar Odası, Bakkallar Odası, Şanlıurfalı Genç İşadamları, Fırıncılar ve Kasaplar Odası'nın da aralarında bulunduğu 50 STK adına basın bildirisini Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Sabri Ertekin okudu.

ŞUTSO Başkanı Ertekin, sivil toplum kuruluşlarının başkanlarının, bu devletin memurlarının maaşını ve diğer giderlerini karşılayan vergileri veren insanların temsilcileri olarak herkese, kendi kendini yönetme yolunu daha da iyileştiren bu değişikliklere 'evet' demesini tavsiye ettiklerini söyledi.

Siyaseti bir tarafa bırakıp ülkenin geleceğine, demokrasiye sahip çıkılması konusunda duyarlı olunmasını aktaran ŞUTSO Başkanı Ertekin, 50 STK'nın ortak basın açıklamasında zamanın ilerlemesi, toplumların gelişmesi ve ihtiyaçların değişmesi nedeniyle değişimin kaçınılmaz olduğunu hatırlatarak mevcut anayasanın bugün için yetersiz kaldığına hemen hemen herkesin mutabık olduğunu vurguladı.

Ülkelerin gelişmesinin kaliteli bir demokrasi ile daha kolay olacağının altını çizen Ertekin, demokrasinin gelişmesi için ileri adımlar atan ve daha sonra yapılabilecek iyileştirmeler veya tamamen yeni anayasalar yapılabilmesinin önünü açacak değişikliklere 'evet' denilmesini tavsiye ettiklerini söyledi.

Referandumun bir seçim olmadığını, bundan sonra yapılacak seçimlerde kazanacak iktidarların elinin kolunun bağlanmasının önüne geçilmesi olduğunu dile getiren ŞUTSO Başkanı Ertekin, referandumda 'evet' çıkması durumunda ülkenin önünün açılacağını ifade etti.

"NEDEN EVET DİYORUZ"

Referandum'da anayasa değişikliğinin kabul edilmesi durumunda milleti temsil eden partilerinin kapatılmasının zorlaşacağının altını çizen ŞUTSO Başkanı Ertekin konuşmasını şöyle sürdürdü:"Devlet vatandaş arasında yaşanan sorunlar için çözüm yolları getirilmiştir. Vatandaş kendine iyi hizmet verilmediğini, haksızlığa uğradığını düşünürse meclise bağlı ombudsmanlık kanalıyla mahkemeye gitmeden sorununu çözebilecektir. Eğer bu yollar yeterli olmazsa Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuru yapabilecektir. Anayasa Mahkemesi daha demokratik bir hale getirilecektir. Yargı üzerindeki HSYK baskısı ortadan kalkacak, adalet mekanizmamız daha da iyileşecektir. İllegal örgütlenmeler daha kolay ayıklanacak ve cezalandırılacaktır. Adalet hızlanacaktır. Meslekten atılan hâkim ve savcılara, ordudan atılan askeri personele, çoğu vicdanları inciten bu kararlar için yargı yolu açılacak ve savunma hakkı verilecektir. Fişleme tarihe karışacak, kişisel bilgilerinin kötüye kullanıldığını tespit eden vatandaş hesap sorabilecektir."

Değişiklik ile darbecilerin sivil mahkemelerde yargılanacağına, sivillerin ise askeri mahkemelerde yargılanamayacağına dikkat çeken Ertekin, "Darbecilerin koruma zırhı kalkacak. Milleti önce birbirine kırdırıp, sonra kurtaran, böylece insanlarımızı aldatan darbecilere yargı yolu açılacaktır. Darbe planı dâhil askerlik mesleği dışında başka işlerle uğraşanlar sivil mahkemelerde yargılanacak." açıklamasında bulundu.

Değişiklik paketiyle memura ve emekliye toplu sözleşme hakkının da tanındığını kaydeden Ertekin, "Ekonomik ve sosyal konsey sosyo-ekonomik politikaların belirlenmesinde sürece dâhil edilecek, işçi, işveren, tüccar, esnaf, hükümetin keyfine bağlı olmayarak insiyatif kullanabilecektir. Vergi borcu olan iş adamının yurt dışına çıkışı ancak hâkim kararıyla yasaklanabilecektir." ifadelerini kullandı.

Kadın, çocuk, yaşlı, özürlü, gazi ve şehit yakınlarına ayrıcalıklar tanınacağını dile getiren Ertekin, sözlerini şöyle tamamladı: "Bu kazanımlara kim hayır diyebilir. Sivil toplum kuruluşlarının başkanları, bu devletin memurlarının maaşını ve diğer giderlerini karşılayan vergileri veren insanların temsilcileri olarak herkese, kendi kendini yönetme yolunu daha da iyileştiren bu değişikliklere 'evet' demesini tavsiye ediyoruz. Siyaseti bir tarafa bırakıp ülkemizin geleceğine, demokrasimize sahip çıkalım. "

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber