HSYK'da ikinci kriz

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 18 Ağustos 2010 07:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nda ikinci 'Korsan Kararname' krizi yaşandı.

Adli yargıdaki bin 274 hakim ve savcının atama kararnamesi önceki gün HSYK'dan geçti. Ancak unvanlı hakim ve savcılar olarak nitelendirilen Mahkeme Başkanları, Cumhuriyet Başsavcıları ile özel yetkili hakim ve savcıların atanmasında HSYK'nın Yargıtay ve Danıştay kökenli üyelerince tartışmalı bir girişimde bulunuldu. Geçtiğimiz yıl HSYK üyesi Ertosun tarafından gerçekleştirilen Korsan Kararname girişiminin bir benzeri bu yıl da gerçekleştirildi.

DAVALARIN SEYRİNİ DEĞİŞTİRECEK

Korsan Kararname ile özellikle Ergenekon, Balyoz, Faili Meçhul Cinayetler, Poyrazköy, Amirallere Suikast ve Kafes gibi davalara bakan hakimler ile bu davaların soruşturmalarını yürüten özel yetkili savcıların yerinin değiştirilmesini ve yerlerine de başka isimlerin atamasını içeren bir liste sunuldu. Listede 100 kritik ismin yer aldığı öğrenildi. Söz konusu davalara istenilen hakim ve savcı atamaları yapılarak davaların seyrinin değiştirilmek istendiği öne sürülüyor. Adalet Bakanı Sadul-lah Ergin'in incelemek üzere Kararname'yi aldığı belirtildi. Geçen yıl yaşanan krizde Adalet Bakanı ve Müsteşarı toplantılara girmeyerek Korsan Kararname girişimini akamete uğratmıştı.

MÜSTEŞAR YİNE KATILMAYABİLİR

HSYK'nın mevzuatında Müsteşar katılmadan kurul bir karar alamıyor. HSYK üyelerinin Korsan Ka-rarname'de diretmeleri halinde Ergin'in Müşteşar Ahmet Kahraman'ı toplantılara göndermeyeceği belirtiliyor. HSYK'nın Danıştay ve Yargıtay kökenli üyeleri geçen Şubat ayında Erzincan'daki Ergenekon Soruşturmasını yürüten savcıları Müsteşarın da katıldığı bir toplantıda usülsüz önerge vererek görevden almışlar ve davaya doğrudan müdahele anlamına gelen bu girişim kamuoyunun yoğun tepkisini çekmişti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber