CHP'li Oran: Memurlar AK Parti'nin insafına bırakılıyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 19 Ağustos 2010 12:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, Anayasa değişikliği paketi ile memurların ?tümü ile hükümetin insafına bırakılacağını? ileri sürdü.

Oran, yazılı açıklamasında, hükümetin memurlarla, gerçekte memurların istediği yönde bir anlaşma yapmasının mümkün olmadığını iddia etti.

?Toplu görüşmeler adeta hükümet ile onun sendikası Memur-Sen arasında yapılmaktadır. Bu sendikanın üye sayısının 50 binden bu hükümet döneminde 900 bine çıkması bu yargımızın kanıtıdır? ifadesini kullanan Oran, şunları kaydetti:

?Hükümetin memurlarla gerçekte memurların istediği yönde bir anlaşma yapması, ülkede AKP'nin bugüne kadar yürüttüğü işçi-memur karşıtı politikalar ve kontrolünde olmayan sendikalara karşı bakış açısı nedeni ile mümkün değildir. Bunun en açık kanıtı AKP iktidarı döneminde Türkiye'de sendikalaşma oranının hızla düşmesidir. Türkiye'de 2001'de sendikalaşma oranı yüzde 68,45 iken 2008 sonunda yüzde 59,88'e geriledi. Krizin etkisi ile bu oranın 2009'da daha da düştüğünü ve yüzde 50'lere gerilediğini tahmin ediyoruz. Yine 2001'de bu ülkede toplu sözleşme yapan işçi sayısı 775 bin iken AKP döneminde bu sayı en fazla 2007 yılında 466 bin oldu. AKP iktidarı sendikasızlaştırmayı ya da kendisinin perde arkasında yönettiği sendikalar istemektedir. Şu anda yapılan toplu sözleşme pazarlığı değil toplu görüşmedir. AKP'nin yeni anayasa paketinde gerçekte toplu sözleşme yoktur. Çünkü grev hakkının olmadığı yerde toplu sözleşme olmaz. Memurlar, kararlarında yargı yolu kapatılan, hükümetin atayacağı bir uzlaştırma kuruluna mahkum edilmektedirler. Bu anayasa paketi ile memurlar tümü ile AKP'nin insafına bırakılmaktadır.?

Oran, CHP iktidarında yapılacak özgür ve Cumhuriyetin özüne inen yeni anayasa ile memurlara grevli toplu sözleşme hakkı verileceğini belirterek, ?Bundan dolayı da KESK'in verdiği mücadeleyi destekliyoruz. Ancak referandumdan sonrada hiçbir şeyin değişmeyeceğini söylüyoruz. Tüm memur ve işçiler, haklarına ancak CHP iktidarında ulaşacaklar. İşçi sınıfı bu ülkede grevli toplu sözleşme hakkının kendilerine daha 1960'lı yıllarda CHP iktidarı tarafından sağlandığını unutmadılar. İşçi ve memur kardeşlerimizden referandumda 'Hayır' demelerini ve 12 Eylül öncesinde hükümetin gizli pazarlık oyunlarına boyun eğmemelerini bekliyoruz? ifadelerini kullandı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber