Heron açıklaması çelişkilerle dolu

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 22 Ağustos 2010 09:53, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Genelkurmay Başkanlığı'nın 20 Temmuz'da yaşanan Hantepe saldırısından tam 1 ay sonra yaptığı açıklama soru işaretlerine cevap olmaktan uzak.

Çukurca ilçesinin Kavşak-Uzundere bölgesi arasındaki Hantepe'de konuşlu askerî birliğe sızan PKK'lıların 6 askeri nasıl şehit ettiğini Heronların görüntüsüyle bütün Türkiye izledi. TSK'nın açıklamasında bazı ihmal iddiaları dolaylı şekilde doğrulanırken, bazı konulara hiç değinilmiyor. Genelkurmay, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül'ün 'görüntülerin bizim Heronlara ait olmadığı' sözlerini ise yaptığı açıklama ile yalanlıyor.

Bölgenin hâkim tepelerinden biri olan Hantepe'de konuşlanan birliklerin en yüksek teknolojik imkânlara sahip olduğu ancak bunların kullanılmadığı iddia edilmişti. Termal kameralar faaliyet dışı olduğu için hareketliliğin gözlenemediği, birliğe yaklaşan şahısları tespit eden sensörlerin çalışmadığı, aydınlatma mayınlarının da devreye girmediği yönündeki iddialara Genelkurmay hiç değinmiyor. Kobra helikopterlerin destekte geç kaldığını ise doğruluyor. İnternet sitesinde yapılan açıklamada, saldırı 01.46'da başlamasına rağmen destek amaçlı helikopterlerin ancak 04.30'da olay mahalline ulaşabildiği belirtiliyor. ZAP vadisindeki yoğun sis ve toz bulutu, gecikmeye gerekçe gösteriliyor. Oysa Heronların çektiği görüntü son derece net. Ayrıca, hani TSK her türlü hava şartlarında, gece gündüz operasyon yapma kabiliyetine sahipti!

Genelkurmay, teröristlerin çevredeki hakim arazilere mevzilendirdiği doçkalar sebebiyle, hava aydınlandıktan sonra bile bölgeye helikopterin inemediğini, tahliyelerin karayoluyla yapıldığını açıkladı. Kahredici bir acziyetin ifadesi olan bu cümleler, Zap kampından gelen PKK'lıların günler öncesinden hâkim tepelere lojistik yığınak yaptığını da zımnen kabul ediyor. Teröristler tarafından Hantepe'nin karşısındaki kayalıklara yerleştirilen doçkaların (uçaksavar) saldırıdan sonra 3 gün boyunca atış yaptığı ileri sürülmüştü. Sadece gövde ve namlu ağırlığı 35 kilogram olan, üstüne monte edildiği ayakların 157 kilogram geldiği doçkaların elde taşınması imkânsız. Bu durum, "Daha önce Dağlıca ve Aktütün saldırılarında da kullanılan doçkalar, Hantepe'nin karşısına nasıl kuruldu, neden kimse müdahale etmedi?" sorusunu gündeme getiriyor. Doçka ve roketatar kullanan teröristlerin, Hantepe'deki bazı mevzilere girerek, askerî birliğe ait birtakım silah ve mühimmatı götürdüğü belirtiliyor. Teröristlerin yanlarına alarak Kuzey Irak'a götürdükleri silah ve malzemeler arasında, termal silah, havan ve termal kamera da bulunuyor. İnsansız uçakların saldırıdan 15 dakika önce Hantepe'deki birliği uyardığı yönündeki bilgileri yalanlayan Genelkurmay, istihbarat birimlerinin 10 gün önce yaptığı uyarıya hiç değinmedi. Üstelik, Hantepe'deki askeri birlik, 28 Mayıs 2009 tarihinde de saldırıya uğramıştı. Operasyona çıkan askerlerin güzergâhına yerleştirilen mayının patlaması üzerine 6 asker şehit olmuş, 8 asker de yaralanmıştı.

AZİZ İSTEGÜN

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber