Sınırda kaçak ete karşı da 'özel birlik'

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 22 Ağustos 2010 10:37, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Terörist sızmalara karşı 'profesyonel birlikler' projesinin ardından, Tarım Bakanlığı da harekete geçti. Bakanlık 'hayvan kaçakçılığına' karşı özel yapı oluşturuyor. 'Veteriner kontrol noktalarının' sayısı da artacakSınırdan terörist geçişlerini engellemek amacıyla oluşturulması kararlaştırılan 'profesyonel hudut birlikleri' için çalışmalar sürerken, Tarım Bakanlığı da hayvan kaçakçılığına karşı özel yapı oluşturuyor. Proje, canlı hayvan ve hayvan ürünlerinin Türkiye'ye girişinde uzman kontrolü ve sağlıklı bir yapıyı hedefliyor. Çalışma kapsamında, 'veteriner sınır kontrol noktalarının' sayısı da hızla artırılacak.

SINIR ÖTESİ HAREKETLERE DİKKAT

Ticarete konu tarımsal ürünlerde kontrol ve karantina hizmetlerinin etkinliğini artırmak için başlatılan 'Sınır Kontrol Noktalarını Geliştirme Projesi'ni, Bakanlığın, Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü yürütüyor. Hayvan ve hayvansal ürünlerin sınır ötesi hareketlerinde, hayvan ve halk sağlığının korunması ile AB'ye uyumlu veteriner kontrol rejimi amaçlanıyor.

YAŞ SINIRI YOK

Proje ile sınır kontrol noktalarının sayısı artırılarak, tüm canlı hayvan ve hayvansal ürün girişlerinin bu kapılardan yapılması hedefleniyor. Hayvan ve halk sağlığını korumak için veteriner kontrollerinin güçlendirilmesiyle, hayvan hastalıklarının yayılma riski de azalacak. Proje için toplam 597 bin 320 TL ayrıldı. AB fonları da kullanılıyor. Özel hudut birliklerinin aksine, bu kontrol noktalarında çalışacak personelde yaş sınırı bulunmuyor. Maaş farkı da bölgeye değil, yapılan işe göre değişiyor.

AB'ye uyumlu yapı oluşacak

Faalİyetler çerçevesinde şu adımlar atılıyor:

- Veteriner Sınır Kontrol Noktalarının inşası ve ekipmanlarının alımı,

- Hayvan ve halk sağlığını koruma için dış sınırlarda AB'ye uyumlu yeni bir kontrol rejimi oluşturmak,

- İdari kapasiteyi güçlendirerek ve istikrarlı bir organizasyon oluşturarak dış sınırlarda hayvan nakilleri alanında AB mevzuatını uygulamak,

- Canlı hayvan ve hayvan ürünlerinin ülkeye girişlerinde uzman personel tarafından kontrollerinin sağlanması ve laboratuar analizlerini yapmak.

Hakkı KURBAN

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber