Bakan Ergün: Siyasi risk yargı kararlarından kaynaklanıyor

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 25 Ağustos 2010 14:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, ekonominin istedikleri seviyeye gelmemesinin en büyük nedenlerinden birisinin siyasi riskler olduğunu söyledi. Ergün, "Türkiye'deki siyasi riskler de büyük oranda yargı kararlarından kaynaklanıyor." dedi.

Bazı ziyaretlerde bulunmak üzere Kocaeli'ye gelen Bakan Ergün, ilk olarak Kocaeli Ticaret Odası'nı (KTO) ziyaret etti. Ergün, burada toplanan işadamlarına Türkiye'nin ekonomik durumunu anlattı. Ergün, bu ülkede çok daha güçlü sistem inşa ettikleri takdirde özellikle iş dünyasının çok daha başarılı işlere imza atacağını vurguladı.

Birçok uluslar arası kurum ve kuruluşun değişik ülkelerle ilgili değerlendirmelerin olduğu raporlar yayınladığını hatırlatan Bakan Ergün, "Bu raporların hemen hemen hepsi Türkiye ile ilgili. En önemli risk unsurunun siyasi riskler olduğuna işaret ediliyor. Bu durum bizi bir bütün olarak etkiliyor. Ancak bundan en çok ekonomi etkileniyor. Ekonomik çevreler etkileniyor." diye belirtti.

Ergün, Türkiye'de reel faiz oranlarının halen yüksek, yabancı sermaye yatırımlarının halen kısıtlı, kredi notlarının halen arzu ettiklerinden daha düşük olmasının en önemli nedeni olarak Türkiye'nin üzerinde taşıdığı siyasi riskleri gösterdi. Siyasi riskleri azaltmadan bunları olumlu etkilemenin son derece zor göründüğünü kaydeden Ergün, onun için Türkiye üzerindeki siyasi risklerin azaltılması gerektiğini söyledi.

Ergün konuşmasını şöyle sürdürdü: "Türkiye'deki siyasi risklerin büyük oranda yargı kararlarından kaynaklandığını unutmayalım. Özellikle yüksek yargının içinde bulunduğu süreçlerde sürekli tıkanıklıklar yaşandığını görüyoruz. Cumhurbaşkanı seçilecek Türkiye'de kriz çıkartılıyor, yargı krizin içinde. İşte 367 kararı. Hiçbir yerde böyle bir kural yok. Hiçbir zaman da Türkiye'de böyle bir şey olmadı. Bir tek Nisan 2007'de oldu. Ve Anayasa Mahkemesi de bunun böyle olması gerektiğine dair tarihi bir ayıba imza atarak karar vermiş oldu. Yüksek yargının imajını dünyada da Türkiye'de de sarsan en önemli kararlardan bir tanesi 367 kararıdır. Cumhurbaşkanın görev süresi halen tartışılmaktadır. Tartışılacak bir şey olmamasına rağmen."

"ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ TÜM VATANDAŞLARI İLGİLENDİRİYOR"

Konuşmasının bir bölümünde referanduma da değinen Bakan Ergün, Türkiye'nin çelişkilerden kurtulup, gerek kendi vatandaşlarına gerekse bütün dünyaya daha fazla güven veren bir ülke haline gelmesi gerektiğini söyledi.

Anayasa değişikliğinin bu ülkenin tüm vatandaşlarını yakından ilgilendirdiğini belirten Ergün konuşmasını şöyle sürdürdü: "Referandum sonucunda emeklilerden işçilere, memurlardan iş dünyasına, köylüden şehre, doğudan batıya herkes için faydalı sonuçlar çıkacağına inanıyorum. Bu değişiklikler ülkemizin refahını ve zenginliğini de artıracak. Demokrasi ekonomik gelişmenin temel şartıdır. Güçlü bir demokrasi kültürü olmayan ve hukuk sisteminin sağlıklı işlemediği ülkelerde ekonomik faaliyetler de ciddi manada sekteye uğrar. Adaletin tesis edilmediği, güvenin sağlanmadığı, huzurun oluşmadığı bir ortamda insanlar kendi becerilerini, kabiliyetlerini, bilgilerini ortaya koyma imkanı bulamazlar."

Bu yılın bütçe açığında geçen yıla göre yarı yarıya bir azalma olduğunu da açıklayan Ergün, mali disiplinin devam ettiğini söyledi. Ergün, iç piyasaları genişlemesiyle hem kamu kesiminin hem de özel sektörün Türkiye'de üretilen ürünü tüketmeye özen gösterdiklerini sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber