Genelkurmay usulsüz dinlemeleri de soruşturacak

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 02 Eylül 2010 07:59, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Genelkurmay 2. Başkanı Org. Aslan Güner'in, 'PKK'lıları dinleyeceğiz' gerekçesiyle 2007'de İsrail'den aldırdığı cihazlarla iki bin kişiyi yasadışı olarak dinlettiği iddiası gündemden düşmüyor.

Dün Genelkurmay'dan yapılan açıklamada cihaz alımlarında mevzuata uyulduğu belirtilirken, yasadışı dinleme iddialarını araştırmak için de yeni soruşturma başlatıldığı duyuruldu. Adli soruşturmanın Genelkurmay Askerî Savcılığı'nca yürütüldüğüne vurgu yapılan açıklamada, bazı kurumlardan bilgi, belge, doküman temin edilmesi ve cihazlarda teknik incelemeye duyulan ihtiyaç sebebiyle bu işlemin başlatıldığı ifade edildi.

Geçtiğimiz gün bir gazetede yer alan haberin ardından, Genelkurmay Başkanlığı o gün konuyla ilgili idari soruşturma başlattığını açıklamıştı. Dün yapılan açıklamada ise Genelkurmay Askeri Savcılığı'nın konuya el koyduğunun altı çizildi. Ayrıca, dinleme cihazlarının hudut bölgelerine yerleştirilerek, yurtdışı görevler için kullanıldığı savunuldu.

Genelkurmay Başkanlığı, internet sitesine koyduğu bilgi notunda, idari soruşturmada gelinen noktayı kamuoyuyla paylaştı. Açıklamada, cihazların alımlarıyla ilgili iddiaların araştırıldığı, baştan itibaren tüm işlemlerin mevcut yasal mevzuata ve bu konudaki usullere uygun yapıldığı, bütün evrakların mevcut olduğunun tespit edildiği dile getirildi. Açıklamada usulsüz dinleme iddialarıyla ilgili ismi geçen Aslan Güner'le ilgili olarak ise iddialarda adı geçen generalin bu süreçte karargah görevinden kıta görevine atandığı ve 14 Ağustos 2007'de Genelkurmay Karargahı'ndan ayrıldığı notu düşüldü. Dinleme cihazlarını taşıdığı iddia edilen 06 AD 6382 plakalı aracın çok farklı maksatlar için kullanılan bir resmi araç olduğu ve iddia edilen konularla uzaktan yakından bir ilgisinin bulunmadığı savunuldu.

EMRE SONCAN

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber