Polis, ÖSYM bilgisayarlarında güvenlik açığı buldu

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 07 Eylül 2010 09:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Çok gizli sorular ortak ağa bağlı

Arda AKIN

ÖSYM'de incelemelerde bulunan polisler, çok gizli bilgi ve belgelerin bulunduğu bilgisayarlarda güvenlik açığı olduğunu tespit etti.

Yükseköğretim Kurulu Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi'nde (ÖSYM) yaklaşık bir haftadır yürütülen çalışmalar, Kamu Personel Seçme Sınavı'nda (KPSS) yaşanan soru hırsızlığı soruşturmasına yeni bir boyut kazandırdı. Bilişim uzmanı polisler ve Cumhurbaşkanlığı Devlet Denetleme Kurulu üyelerinin birlikte yürüttüğü çalışmalar kapsamında, ÖSYM'deki bazı bilgisayarlarda güvenlik açığının olduğu tespit etti.

Hacker şüphesi

Yönetmeliklere göre, devlete ait çok gizli bilgi ve belgelerin bulunduğu bilgisayarların internet ağına bağlı olmaması gerekirken, birçok yüksek güvenlikli bilgisayarın internete bağlı olduğu tespit edildi. Bilişim uzmanları, soruların hackerler tarafından bilgisayarlara uzaktan erişim kurularak çalınmış olabileceği ihtimalini de araştırmaya başladı. Soruların kayıtlı olduğu bilgisayarların şifrelerinin, yetkili kişiler dışında ÖSYM'de çalışan diğer personelin de ele geçirmiş olabileceği ihtimali de araştırılıyor.

Kuryelere takip

Soruşturmayı yürüten Cumhuriyet Savcısı Şadan Sakınan, soruları hazırlayan kurul üyesi 6 akademisyenin ardından, soruları matbaaya taşıyan kurye görevlileri ve matbaa çalışanlarının geçmişe yönelik telefon görüşmelerini incelemeye aldırdı. Personelin, soruları çalan kişi ya da kişilerle irtibatı olup olmadığı araştırılacak.

Turgut Özal Derneği'ne inceleme

POLİSLER önceki gün Turgut Özal Düşünce ve Hamle Derneği'ne giderek dört bilgisayara inceleme yapmak üzere elkoydu. Isparta'da gözaltına alınan B.S., KPSS sorularını e-posta adresine derneğin bilişim uzmanı olarak çalışan Berat K.'nin hediye olarak attığını söylemişti. Savcı, incelemelerin 12 Eylül'de yapılacak referandumdan sonraya bırakılması talimatını verdi.

Derneğin adı, Hanefi Avcı'nın ?Haliç'te Yaşayan Simonlar? adlı kitabında da geçiyor. Kitapta, ?Yine teşkilatla (Emniyet) ilgilenen sivillerin bir kısmı ve eşleri Samanyolu Koleji, Turgut Özal Derneği'nde (...) görev yapmaktadır? deniliyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber