Güneydoğu'da boykot çağrısı etkili oldu

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 13 Eylül 2010 08:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Referandumu boykot çağrısı Diyarbakır, Ağrı, Muş, Ardahan, Kars, Iğdır ve Van'da etkili oldu. Özellikle Diyarbakır, Hakkari, Batman ve Şırnak'ta seçmenlerin büyük çoğunluğu sandığa gitmedi. Katılımın en yüksek olduğu il Tunceli oldu. Boykot, Mersin ve Adana'da Güneydoğulu vatandaşların yoğun bulunduğu mahallelerde etkisini gösterdi

BDP ve terör örgütü PKK'nın referandumu boykot çağrıları nedeniyle Güneydoğu Anadolu'da halk büyük oranda seçim sandıklarına gitmedi. Bölgede oy verme işlemi sabah saat 07.00'de başladı. Sıkı güvenlik önlemleri alınan bölgede bazı şehirlerde olaylar çıktı, oylarını kullanmak isteyen vatandaşlar polis korumasında sandığa gitti.

HAKKARİ'DE ATEŞ

Hakkari'de oy sandıklarını kent merkezine getiren araçlara eşlik eden askeri araca, Ağaçdibi Köyü yakınlarında taciz ateşi açıldı. 1 erin yaralandığı olayda, askerin karşılık vermesi üzerine çatışma çıktı.

ŞIRNAK'TA FİŞLEME

Şırnak'ın Cizre İlçesi Konak Mahallesi'ndeki Yatılı İlköğretim Bölge Okulu'nda oy kullanan kişilerin isimlerini not ettiği gerekçesiyle 1 kişi görevli polislerce gözaltına alınarak, Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldü.

SANDIK CAMDAN ATILDI

BDP Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Binici, başkalarının yerine oy kullanıldığı iddiası üzerine Direkli İlköğretim Okulu'na gitti. Binici, okulun 2. katında usulsüzlük yapıldığı öne sürülen 1088 nolu sandığın başkanı İbrahim Halil Özen ile tartışmaya başladı. Özen ile Binici arasında yaşanan arbede sırasında 1088 nolu sandık pencereden atıldı. Parçalanan sandıktan oy zarflarının bir bölümü odaya, bir bölümü bahçeye saçıldı. Olayın büyümemesi için çok sayıda polis okula takviye geldi. Yaralanan sandık başkanı da Balıklıgöl Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı. Sandıktan saçılan oy zarflarını İl Seçim Kurulu'ndan okula gelen bir görevli tutanakla teslim aldı.

SESSİZ REFERANDUM

Diyarbakır referandumda bomboş kaldı. BDP'nin boykot kararı nedeniyle sandık başına gidenlerin sayısı bu kez oldukça azdı. Dolayısıyla sandık görevlileri en rahat seçimi yaşadı. Diyarbakır'ın en işlek caddesi olan ve hemen her gün binlerce aracın geçtiği Ofis Semti'ndeki caddelerin referandumdaki boşluğu dikkat çekti.

VAN'DA 20 GÖZALTI

VAN en gergin seçim günlerinden birini yaşadı. Bazı mahallelerde BDP'nin boykot çağrılarına rağmen vatandaşlar oylarını kullanırken, kenar mahallelerde de ise halk sandığa gitmedi. Bazı sandıklardan tek bir oy zarfı bile çıkmadı. Göçle gelen ailelerin yaşadığı mahallelerde çok az sayıda vatandaş sandık başına giderken, ara sokaklarda yollara barikat kurarak ateş yakan göstericiler ise olay çıkmasına neden oldu. Hacıbekir Mahallesi'nde bulunan Dumlupınar ilköğretim Okulu'nun çevresinde bulunan ve oy kullanmaya giden vatandaşlara engel oldukları belirtilen yaklaşık 100 kişilik bir grup, polisle çatıştı. Sandık görevlileri, oy kullanımı az olduğu için sandık başında çay içip sohbet etti. Okulların çevresinde yoğun güvenlik önlemleri alan polis oy kullanmak isteyen vatandaşları engellediği iddia edilen 20 kişiyi gözaltına aldı.

MARDİN'DE ARBEDE

MARDİN'İN Nusaybin İlçesi'nde de olaylar çıktı. Çeşitli mahallelerde izinsiz gösteri yapan gruplara polis müdahale etti. Zaman zaman arbede yaşandı. Taş atan göstericiler, tazyikli su ve göz yaşartıcı bombayla dağıtılmaya çalışıldı.

BATMAN'DA GÖZLEMCİ TARTIŞMASI

BATMAN'DA kenar mahallelerde polisin, BDP'li sandık müşahitleriyle İHD gözlemcilerini okula almaması üzerine tartışma çıktı. Yaşanan gerginliğin büyümemesi üzerine güvenlik güçleri şehirde sıkı güvenlik önlemleri aldı. Bir grubun taşlı saldırısında 6 polis hafif yaralanırken, 4 kişi gözaltına alındı. Olay yerine gelen BDP Batman Milletvekili Ayla Akat Ata ile güvenlik görevlileri arasında tartışma çıktı.

SEÇMENİ ÇEVİK KUVVET KORUDU

MERSİN'DE oy kullanmak isteyen vatandaşlar bazı semtlerde yüzleri maskeli kişilerin taşlı bıçaklı saldırısına uğradı. Saldılarda 3'ü bıçakla olmak üzere 7 kişi yaralandı. Mimar Sinan İlköğretim Okulu'na gelen PKK yanlısı küçük bir grup, vatandaşlar oy kullandığı sırada molotof kokteyli attı. Molotof kokteyllerinden biri okulun bahçesine diğeri giriş kapısına düştü. Park halindeki bir otomobil cayır cayır yandı. Mersin Emniyet Müdürlüğü Önleyici Hizmetler Şube Müdürlüğü ile Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü'ne bağlı ekipler, oy kullanan vatandaşları evlerine bıraktı.

Adana'da havai fişek atıldı

ADANA Seyhan İlçesi'ne bağlı Ova Mahallesi'nde bulunan Şakirpaşa İlköğretim Okulu'nda yoğunluğu gören PKK yandaşları, vatandaşın sandığa gitmesini engellemek için korsan eylem yaptı. Maskeli terör örgütü yandaşları, ağaç kökleriyle yolu kapatıp, polise taş, molotof kokteyli ve havai fişeklerle saldırdı. Kapatılan yolu panzerlerle açan polis, göz yaşartıcı bomba atarak grubu dağıttı. Bazı eylemciler gözaltına aldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber