Erdoğan 'evet'i böyle değerlendirdi

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 13 Eylül 2010 09:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başbakan, oy sayımının büyük ölçüde tamamlanmasının ardından AK Parti İstanbul İl Başkanlığı'nda kamuoyuna önemli mesajlar verdi. Sık sık alkışlarla kesilen konuşmasında Erdoğan, kaybedenin darbeci anlayış olduğunu belirterek, hem 'evet', hem 'hayır' diyenlerin hem de sandığa gitmeyenlerin tercihinin saygıdeğer olduğunu söyledi. Erdoğan, 13 Eylül'ün yeni anayasa çalışmaları için milat olacağını açıkladı.

Oy sayımının büyük ölçüde tamamlandığı saatlerde AK Parti İl Başkanlığı binasına gelen Başbakan Erdoğan, partililer tarafından sevinç gösterileriyle karşılandı. Erdoğan düzenlediği basın toplantısında, Türkiye'nin Ramazan Bayramı'nın ardından demokrasi bayramından da yüzünün akıyla çıktığını söyledi.

ADALETİN MEŞALESİ

Sonucun bütün Türkiye'ye hayırlı olmasını temenni eden Erdoğan şöyle konuştu: "Ne mutlu bizlere ki, demokrasinin, hukukun, adaletin çıtasını el birliğiyle yükseltmiş bulunuyoruz. Özgürlüğün, adaletin meşalesini birlikte tutuşturduk. Başımız dik, alnımız dik olarak diyoruz ki; halk oylamasında milletimizin iradesi tecelli etmiştir."

KAZANAN MİLLET

"Milletimizin iradesi hangi yönde olursa olsun saygındır, makbuldür, kıymetlidir. 'Evet' diyenlerin iradesi de, 'hayır' diyenlerin iradesi de, sandığa gitmeyenlerin tercihi de saygıdeğerdir. Kimsenin bu iradeyi küçümseme, yok sayma, görmezden gelme hakkı yoktur. 12 Eylül günü kazanan demokrasimiz olmuştur. Değişimin demokrasi içinde gerçekleşebileceği bir kez daha görülmüştür."

VESAYET REJİMİ TARİHE KARIŞACAK

"Ortaya çıkan sonuçla birlikte kaybeden darbeci anlayış olmuştur. İsteseler de istemeseler de her vesayetçi anlayış kaybetmiştir. Değişime ve değişimin getireceklerine direnen anlayış kaybetmiştir. 12 Eylül günü Türk demokrasi tarihine dönüm noktası olarak geçecektir. Türkiye'de artık vesayet rejimi tarihe karışacaktır."

BAHÇELİ'YE CEVAP

Sözleri sık sık alkışlarla kesilen Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü: "Türkiye'de artık değişime, demokratikleşmeye, büyümeye engel olanlar hiçbir şeyin yanlarına kâr kalmayacağını daha iyi anlayacaktır. Türkiye'de artık çetelerden, terör örgütlerinden, karanlık odaklardan medet umanlar hayal kırıklığı yaşayacaklardır. Bugün halk oylamasından çıkan 'evet' kararı, milletimizin demokrasi özleminin bir neticesidir. Muhalefet partilerinden bir tanesi, 'bu bir güven oylamasıdır' diyordu. Acaba bundan sonrasını ne olarak izah edecek merak ediyorum. 'Ülke, aydınlıktan karanlık bir döneme girmiştir' diyor. Tam aksine karanlıktan aydınlığa çıkıyor."

SANDIKTAN ÇIKAN MESAJ

"Bunun, iyi bir başlangıç olduğuna inanıyorum. 13 Eylül günü yeni anayasa çalışmaları için bir milat olacak. Yarından itibaren ilgili kurullarımızda değerlendirerek yeni anayasa çalışmaları için nasıl bir yol izleyeceğimizi, nasıl bir yol haritası takip edeceğimizi kararlaştıracağız. Bu halk oylamasından herkes kendisine göre dersler çıkaracaktır. Sonucu biz de aramızda analiz edeceğiz. Milletimizin mesajını daha iyi anlamaya çalışacağız. Sandıktan çıkan ana mesaj şudur: Halkımız demiştir ki, 'artık ileri demokrasi, artık özgürlükler, artık üstünlerin hukuku değil, hukukun üstünlüğü."

Kırılma noktası

Başbakan Erdoğan, halk oylaması için oyunu Üsküdar Burhaniye'de kullandı. Erdoğan, Kısıklı'daki ikametgahından Burhaniye İlköğretim Okulu'na eşi Emine Erdoğan ve kızı Sümeyye Erdoğan ile geldi. Erdoğan, burada 2130 numaralı sandıkta oyunu kullandı. Erdoğan'ın ardından eşi ve kızı da oylarını kullandılar. Gazetecilerin sorularını cevaplayan Erdoğan, Türk demokrasisinin önemli bir kırılma noktasında olduğunu, Türkiye'nin çok önemli bir sınavdan geçtiğini söyledi. Erdoğan'ın oyunu kullandığı sandıktan 156 'evet', 111 'hayır' oyu çıktı.

Kalbinin sesini dinleyen herkese teşekkür

Erdoğan şu mesajları verdi: "Particilik yapmadan, parti farkı gözetmeden, inandığı doğrulara destek veren, kalbinin sesini dinleyerek, vicdanının sesini dinleyerek bu değişikliğe onay veren her bir vatandaşımı gönülden kutluyorum. Pakete destek veren CHP'li, MHP'li, BDP'li kardeşlerimi kutluyorum. Tehditlere aldırmadan sandığa giden kardeşlerimi kutluyorum. Okyanus ötesinden destek veren arkadaşlarımı kutluyorum. Mahalle baskılarına aldırmadan görüşlerini ortaya koyan sanat camiasındaki herkese şükranlarımı bildiriyorum.

İNCİTTİYSEM ÖZÜR DİLERİM

"Millete kaybettirecek eylem ve söylemlerden herkes kaçınsın. Referandum sürecinde büyük ölçüde Türkiye yakın geçmişiyle yüzleşme imkanı buldu. Bu süreçte yüreklerimizi dağlayan acılarımız da tazelendi. Siyasetin rekabetçi karakteri gereği meydanlarda, ekranlarda maksadı aşan beyanlar da oldu. Bütün bunların hepsini geride bırakmak, yeni bir sayfa açmak durumundayız. Ben seçim sürecinde maksadı aşan, yanlış anlaşılan ifadelerden mümkün olduğunca kaçındım. Şahsıma yönelik, partime yönelik ağır ithamlar, hakaretler ve şık olmayan yakıştırmalar sebebiyle ben hakkımı helal ediyorum. Eğer gerçekten ben de birilerini incittiysem özür diliyorum."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber