Adres değişikliğini bildirmeyen Kılıçdaroğlu'na 329 TL ceza yolda

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 13 Eylül 2010 13:23, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Adres değişikliğini zamanında bildirmediği için oy kullanamayan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 329 TL para cezası ile karşı karşıya bulunuyor.

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Geçen yıl yapılan yerel seçimler öncesi İstanbul'a taşıdığı resmi ikametgahını, seçimler sonrası döndüğü Ankara'ya taşımayı unuttu. Kılıçdaroğlu, bu unutkanlığının cezasını 12 Eylül referandumunda oy kullanamayarak ödedi. Referandum öncesinde birçok il gezerek seçmenlerden 'hayır' oyu isteyen Kılıçdaroğlu, oylama günü, resmi ikametgahını İstanbul'dan Ankara'ya taşımayı unuttuğu için sandığa gidemedi. Kılıçdaroğlu'nun unutkanlığı oy kullanamama ile birlikte para cezası da ödeyecek. İlgili mevzuata göre, adres değişikliğini zamanında bildirmeyen vatandaşlar 329 TL para cezasına çarptırılıyor.

Konuyla ilgili yasal mevzuat konusunda bilgi veren Vatandaşlık ve Nüfus İşleri yetkilileri, CHP Genel Başkanı'nın seçmen listesinde isminin yer almamasının polisiye bir olay olmadığını, kendisinin zamanında adres bildiriminde bulunmamasıyla ilgili olduğunu vurguladı. Konya İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürü Celal Kara, adres bildiriminde bulunmayanların YSK'nın seçmen listelerini askıya çıkardığı zaman diliminde itiraz ederek durumu düzelttirebildiğini söyledi. Müdür Kara, polisin sadece bir kişinin taşındığı adresine bir başkasının gelip yerleşmesi durumunda 'tespit' yaptığına dikkat çekti. Celal Kara, "Bir ikamette bulunan kişi taşındıktan sonra yerine gelen yeni kiracı nüfus müdürlüğüne beyanda bulunur. Eski oturan kişinin kaydı otomatikman silinmiş olur. Emniyet tahkikat yaparken MERNİS'e göre kimin beyanı varsa onu esas alır." dedi.

Kemal Kılıçdaroğlu'nun oy kullanamamasının nedeninin yeni adresini bildirmemesi olduğunun altını çizen Kara, "Bir kişinin adresinin silinmesi YSK'nın hazırladığı seçmen kütüklerinin askıya çıkarılmasından önce yapılır. Kütükler de zaten seçmenler durumlarını kontrol etsinler, bir yanlışlık bir değişiklik varsa düzeltsinler diye askıya çıkarılır. Seçmen kütükleri askıdan indirildikten ve itiraz süresi dolduktan sonra kayıt yapılması mümkün değildir. İtiraz süresi içinde düzenleme yapılmazsa YSK MERNİS kayıtlarını esas alır. Kişi beyanda bulunmazsa YSK kafasına göre kişiyi bir yere yerleştiremez." dedi.

Celal Kara, vatandaşlık ve nüfus yasaları gereği ikametgahını değiştiren herkesin 20 gün içinde bunu taşındığı mahallin nüfus ve vatandaşlık işleri müdürlüğüne bildirmesi gerektiğini kaydetti. Mevzuata göre, zamanında bildirim yapmayan vatandaşlar 329 TL para cezasına çarptırılıyor. Yanlış bildirimde bulunanlar ise aynı mevzuat uyarınca 660 TL para cezası ödemek zorunda kalıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber