Yeni yasayla da polis dinlemeye devam edecek

Haber Giriş : 10 Mart 2005 10:42, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yeni yasa ile telefon dinlemenin sınırlandırılmasının suçlunun takibinde zaaf doğuracağı itirazı haklı bulundu. Polise telefon dinlemede kolaylık tanınıyor.

Suç oluşmadan telefon dinlenebilecek

Başbakan Tayyip Erdoğan başkanlığında toplanan güvenlik zirvesinde, 1 Nisan'da yürürlüğe girecek Ceza Muhakemeleri Kanunu'nda yer verilmeyen istihbarat amaçlı telefon dinleme faaliyetleri ele alındı.

Zirvede Milli İstihbarat Teşkilatı ile Jandarma Genel Komutanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü'ne, önleyici istihbarata yönelik telefon dinleme yetkisi verilmesi benimsendi. İstihbarat birimlerinin yeni yasalarla ilgili tereddütleri için kanun yerine 8 ayrı yönetmelikle yeni düzenleme yapılacak.

Başbakan Erdoğan başkanlığında Ankara'da yapılan güvenlik zirvesine Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Adalet Bakanı Cemil Çiçek, İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, MİT Müsteşarı Şenkal Atasagun, Emniyet Genel Müdürü Gökhan Aydıner ile istihbarat birimlerinde görevli üst düzey yetkililer katıldı. Zirvede, yürürlüğe girecek olan Ceza Muhakemeleri Kanunu ile Türk Ceza Kanunu hakkındaki güvenlik birimlerinin tereddütleri ele alındı. Edinilen bilgilere göre, güvenlik birimleri CMK'da adli olayların aydınlatılmasına yönelik dinlemelerle ilgili düzenlemelerin yapıldığını; ancak önleyici istihbarata yönelik dinlemelere yasada yer verilmediğini dile getirdi.

Özellikle terör örgütlerine yönelik önleyici dinleme faaliyetlerinin terör olaylarının önlenmesindeki önemi vurgulandı. Yetki verilmemesi halinde terör örgütlerinin faaliyetlerinin takip edilmesinde zafiyet doğabileceği yine güvenlik birimlerince anlatıldı. Güvenlik birimlerinin tereddütleri karşısında Başbakan Tayyip Erdoğan'ın söz konusu tereddütlerin giderilmesi talimatı verdiği belirtiliyor. İstihbarat birimlerinin yeni yasalarla ilgili tereddütleri için ayrıca bir kanun çıkarılmayacak. Ancak tereddütlerin yönetmeliklerle giderilmesi yoluna gidilecek. Bu amaçla Adalet, İçişleri ve Savunma bakanlıklarından oluşacak komisyon 8 ayrı yönetmelikle yeni düzenleme yapacak.

Başbakanlık'ta yapılan güvenlik zirvesinden sonra bir açıklama yapan Adalet Bakanı Cemil Çiçek şartlı tahliyenin otomatiğe bağlı olmaktan çıkarıldığını açıkladı. Yürürlüğe girecek yeni yasayla birlikte cezaların artacağını belirten Çiçek, ?Yürürlüğe girecek olan TCK'da ve Ceza İnfaz Yasası'nda hem cezalar artırılmış hem de içeride kalma süreleri artmıştır. Eskiden 5 gün ceza alan, 2 gün yatıyordu.

Şimdi üçte ikiye, hatta dörtte üçe çıkarılabilecektir.? dedi. Adalet Bakanı Cemil Çiçek, toplantıda giderilmesi gereken hususların çıkarılacak yeni yönetmeliklerle büyük ölçüde karşılanacağını söyledi. Çiçek, sekiz yönetmelikten yedisinin 1 Nisan'a kadar çıkarılacağını bildirdi. İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu ise Adalet Bakanı Çiçek ile aralarında polemik olup olmadığı yönündeki soruya, ?Polemik yoktu ki giderilsin.? sözleriyle karşılık verdi.

Zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber